【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
除非搵間好鋪頭,外加隻料係貴既高枝(150以上),然後行70年代banker style路線既cut,否則大部分「暗間」西裝都會散發住一陣廉價味,唔好問點解,我都唔知點解新手上路有呢啲嗜好:「暗間」、「撞鈕門」、「疊鈕」、「窄身」、「窄Lapel」、「低腰褲」、「Flat front」
連女都分到喎清

款ok,但如果你真係買我希望你唔好著到佢咁緊
即係畫蛇添足。番工著即係公司規矩,你又唔係大粒野,係都要與別不同整色整水又懶係跟公司規矩咁咪叫花臣野,疫情前果時,有啲嚴既公司例如高盛瑞銀炒車起上黎,你老頂分分鐘叫你番歸換衫架!
應該唔會著咁緊
但我去唔同成衣西裝 例如馬莎 g2000 zara 呢D試穿過D褸款

啱個膊位既就會成件大D 闊D 唔太fit身

啱身D既碼 個膊位就唔太啱
我就話女係唔會分到wo ching... 唔好話女,你搵男既大部份都係分唔到
如果單雙排都分唔到我諗你唔洗上黎問意見喇,祝清你新年快樂,身體健康。

利申:我老母老花都分到唔好話後生女
interesting,原來暗間會有呢種問題...但你上面貼果款叫唔叫花臣野?就咁我已經覺得唔係所謂既淨灰淨藍普通野,會唔會又俾老細叫番屋企
ching....你不如話你阿媽識分三粒鈕同四粒鈕
你鐘意啦,最緊要自己鐘意,應該講既都講晒,恭喜發財
有無圖睇下?定其實就係你上面貼果d款?
清,我番工著橙色都得呀,你又得唔得先
有point既會考慮,謝身體健康 新年快樂
你睇番我第一次個回覆,你應該答到自己呢個問題 不過你答完,可以繼續引伸落去,如果你仲有野想分享
清,我有睇你既post,亦都知你個情況。其實上面既巴打已經俾晒意見,意見亦好正路,唔知清你做盛行,但細佬我都認識呢個帖入面一部份人,當中有現職銀行高層、有律師亦都有老闆,見工經驗同in人地既經驗都應該好充分,我諗佢地都係會俾番同樣既意見你。如果你係都覺得唔岩聽既,咁咪照你意思做囉,不過炒車就唔好怪呢度無人提你就得喇。
ching,同樣地所有回覆我都有睇,係咪咩高層唔高層真心無所謂,話知你係特首,又唔係話想貪d咩,係咪先?如果"真係"大部份人都同ching意見一樣咁就好,我淨覆你一個就得...其實到頭黎我糾結既位置只係點解唔想淨灰淨藍就係極端地變左想搞花臣野,甚至去到呢個moment都俾人暗示緊唔跟就好大機會炒車 原本我係純粹想收集下意見,但搞搞下俾人塑造到唔跟就係異類,就係頑固,就係一意孤行
咁你喜歡啦鬼叫你係俾人interview果個咩
ching 你呢句"你喜歡"已經係第三次到底你真係由"我喜歡"定你其實有野想同我繼續傾愈黎愈睇唔透你...
算把啦ching 無謂同呢啲「上流人士」拗
着套幾靚嘅西裝都好,從言行舉止都知係斯文敗類啦…
呢個po唔係for討論 / 問意見的
btw 3-4k budget建議一係慳翻去g2000 / uniqlo
一係加少少去db,到時可以問下佢地對顏色同pattern嘅意見
想問db stands for 咩?
po頭dream bespoke
比你個budget會多左一截,不過真心造一套見得人嘅看下門口係值得,見工 / 去飲總有機會用到,可以跟你十年八年嘅investment係值得的
新年流流我都費事鬧人,依家唔識既人走入黎問野,咁講晒啲規矩同伏位俾你地聽喇,又係都要堅持自己既諗法。見工、番工就正正經經唔好搞咁多野,淨藍淨灰係一定唔會炒車既野黎,見工求穩陣,唔通我叫你去整套間條咩?

識野同識野既人之間先有討論,依家係唔識走入黎問,唔岩聽就話呢度唔係問意見/討論用?咩料?

單雙排都未識分走入黎嘈講經咩!仲好意思話無人識分真係好心著雷劈
用翻你嗰句,你喜歡啦
想問下Summer gun club check 邊本book多選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞