【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
想問大家買鞋 個陣 係咪都會買埋同廠shoe tree
見cj d shoe tree 八舊水
想問下係咪 真係有好大分別
緊係唔洗。正正常常200幾都得啦無印都有
再平啲可以淘寶
一係last tree一係平tree
[西裝新手求教]
有睇到開頭嘅店舖介紹,但真係 out- budget得太多,訂造外套嘅話旺角荷里活啲貨得唔得?我個膊太橫普通牌子舖頭嘅碼冇一間啱。想買一件頂住先等我搵到錢先買靚嘢。
感謝
個d 差過成衣
一係zara or suit supply 睇下
成衣買岩膊頭位再黎去改得唔得?
荷里活嗰d就無謂討論啦,你覺得冇問題既就買啦
不過其實荷里活所謂訂造其實咪又係成衣幫你改
岩岩買左對Loake 1880 Oxford, 覺得個底好硬
係咪break-in 完會好d?
皮鞋,皮底又好膠底又好,同現代eva foam 「泡棉」底比較都一定係硬。

但foam 的優點係但避震缺點係唔穩定 , 長期企的話小腿會長期因為需要平衡而受力,會累。

但皮鞋、boot, 因為穩定,結構好,對長期企、負重行走,其實優勢明顯。

但真正需要 break in 個,其實係大家對習慣左foam 的腳。所以,多著就習慣

利:皮底every day.
無budget不如直接G2000
無得搞, 左右腳或多或少都會有大細分別...
如果想改西裝西褲,有冇師傅介紹?大概收幾多錢?
第一頁睇左未
直條西裝是咪有啲老套
就四十歲carry 得起冇
睇咗
但都想問吓
因為未去
睇吓有冇ching 可以教我
唔老套呀,係有d boss feel咁囉, 不過鐘意個pattern既咪試下
第一頁咪已經俾左答案你
Boot black 好似地鐵站有
想問鞋踭底 踩落地會有d泡泡聲 好似踩爆左個氣球咁既聲 對鞋可以點救
如果想用VELVET料係咪西裝鋪都有?
理論上係
但velvet料質地好參差
唔好貪平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞