【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
係咪只係個款嚟架?好似鑲邊咁?
想買對男裝皮鞋
Budget $1000樓下
有冇推薦
其實係一開始就裁衰咗,袖面袖底唔相食

以前幫佢上過袖嘅造手講過伍要過袖造到前雞肶後鵝肶,總之係要造得肥再貼住衫造

之後比我喙中佢冇對格,咪夾硬叫造手對咯,結果我要再搵其他人裁同上

可能伍知我朋友識啲嘢,又知自己衰咗,咪同我講淨係做一次試身囉,仲話咁多年嚟都未試過要做兩次 係佢自己錄音話畀我聽㗎咋,我有錄音做證㗎

上次第二次試身想唔畀我朋友入去睇, 一時又話workshop入面太多人,一時又話私人地方唔畀影相,然後我朋友畀意見佢直頭話唔聽 不過我講返我朋友嘅建議之後佢就聽咗,話會執個袖,就係而家呢個樣喇

樣樣滿意的確冇可能,只係唔使做到咁核突啫。我等1st fitting都等足半年,原本又話我塊料好造,但fitting炒車就轉軚話塊料容易走位,又唔想畀識嘢嘅人出聲,仲要拍着件豬隊友喺sf屈我有問題 (我都等緊佢再出新嘅理由)。無他嘅,佢可能賺夠想唔撈,無謂阻佢啦。
試下自己開po問人
呢度應該冇嘢幫到你,對唔住
其實裝都炒左車,斷袖
Regal特價款 性價比幾高
包san用咗成個月同我拗話係工仔唔啱size、相機問題、袖皺、我肥咗瘦咗之類,總之件衫無事,仲話Savile Row嗰啲衫對格出事

另外,我孤寒極都唔會戇鳩到叫人幫我改恤衫改窄然後諗住唔俾錢啦下話,仲要摸上去人哋Bxromxn嗰度問係咪工場師傅幫佢哋整恤衫
其實我自己對於對格既priority 唔係咁高(當然有人會唔同意我意見),我比較介意斷袖之類既裝工問題,真係搞不清掂。
請教下牛巴,斷䄂嘅意思係?
如果袖順嘅話,件衫擺喺依架嗰時你可能
會見到有一個凹位由個袖嘅頂部(袖山?)一直伸展到底

如圖示 (courtesy of Sartoria Corcos)

你再望返我嗰幅圖嘅就知道爭幾遠㗎喇。條線去到一半到已經斷咗,嗰啲咪斷袖囉

1999ed,講錯嘅話還望各方指正
裝袖無裝好,有啲位食住左,就導致自然垂低手時出現下面呢個情況,如果從正面睇會無啦啦有一截平左。

有時我自己鋪個工場都會炒呢啲位,次次出呢啲問題都要打去工場鬧人鬧完之後叫佢地裝番好。斷袖個樣同純粹裝袖角度唔岩是有啲分別的,但係好難用文字講。

總之正路一隻裝得靚嘅袖,你自然垂低隻手或者輕微郁動嘅時候應該要係好似上面呢張圖入面咁,一個筒咁。
自膠,我好似講咗扭袖
另外我懷疑我嗰對袖造直咗
啱啱搵到條片有佢本人解釋返嗰對白色帶
原來叫slips, 好似係帶嚟令個look formal啲
paraboot michael 著43
chambord 係咪應該買返43?
買鞋要試,同埋你筆直幾多?
Urrrr幫你唔到對唔治
有意入手一對黑色Tricker's bourton,想問邊到買會平啲,我見專門店要5400
上網買 (eg end clothing/ trickers outlet) 平好多 如果你知自己咩size
咁貴嘅咩?真心覺得Tricker's唔值呢個價
我上網見到大約2800-3000,算唔算抵?
近排覺得皮鞋襯衫都幾好睇 心郁郁想買對kleman試下
想問下邊度有現貨
真 海外mark up太多 呢個價唔值
不過trickers 呢個款又好難搵到代替品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞