【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
諗住著套型d既 去叫雞
我聽日要威盡全場
有冇巴打可以推介?
想請教大家冬天喺邊買turtleneck
Muji m&s 其實唔拮肉睇落正常方便洗就ok
我當base layer咁著 兩三年就差唔多換
牛老板ig story 個對新造既loafer 靚到
超靚
Suitsupply個d係咪性價比唔高
多謝
Turtleneck都有分唔同氣溫著,Muji 果類poly/cotton ribbed岩依家呢啲15-20度天氣,唔會太熱用黎襯衫layering岩岩好;loro 2 ply cashmere薄果啲岩十度八度著;再勁啲4 ply pure cashmere果啲加埋大褸頸巾零下廿度都頂到,香港用唔著但出trip好好用。亦有啲厚羊毛既例如trunk clothes/inis meain/Tods etc出果啲,有啲有埋pattern。

跟價錢排cotton/poly之類一定最平,之後到羊毛,用loro Piana 紗既cashmere最貴;重量就愈重愈貴、花紋愈複雜愈貴、牌子愈高級愈貴。

你唔講budget唔講用途唔講想要既款好難幫你喎巴打。
Thanks牛巴
長知識第一次買
淨係香港着,個人比較怕凍,應該cashmere會好d?
Budget 3-4k內
早排睇完頭 post 啲介紹
第一次去訂造西褲

想問下遲啲攞褲嗰陣
有無咩細節位可以留意下有無問題
話晒第一次,好多嘢都唔識
嗰陣揀布都係聽佢推薦完,摸下揀色就決定
布料係好定壞真係唔知點分
淨係知係係大路牌子

同埋想問 CJ 嘅 chestnut 應該屬於 mid/light brown
就咁睇相,深過 tan 少少,但真係少少
12月18台場稻妻節有無人去
12月17仲會有staff嘅flea market
諗緊去邊日好
回錯post sor
羊毛都應該好夠
除非你單穿
thanks巴打
羊毛最大問題係條頸有機會過敏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞