【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
想試就試
馬臀皮其實並沒係一隻好好既材料我認為,尤其是香港
記起你著爆咗隊cj

Btw 點解咁講

黎緊過年想買鞋,
諗緊買 cj or 去你鋪頭
延展性差、脆、易有色差、易有印、易裂
色差同易有印十分認同
但我幾鐘意佢啲*摺痕*,好自然咁。

想8 下你鋪頭offer 咩皮
第一次訂造西裝 係咪half lined 或者butterfly lined會好d
適合喺夏天著?
各人有各人喜好,只係客觀而言做鞋既皮黎講佢唔算好。Mori同我鋪頭是拆開的兩個唔同project,唔好誤會。
咩叫butterfly lined

我係咪叫錯?
同fully lined 比夏天係咪會有明顯分別?
其實一般人係會叫做quarter lined,斷估又係啲商家佬想扮高大上鳩叫分別明唔明顯好睇塊布本身,因為做得quarter lined即係前身做大掛面,簡單講就係如果你塊布本身係麻布/輕棉布/open weaved,咁會涼「少少」咁多;但如果係worsted,無錯反面係會涼左,但前面反而會焗左,一來一回打個和super。同埋做quarter lined後面果兩塊lining仔因為有包邊,所以個型好易著上身後顯出黎,接唔接受到就見仁見智。

在香港做衫,lining多數係默認bemberg,呢隻物料其實都唔係真係咁焗咁熱,個人認為甚至涼過好多西裝布,而且lining本身有佢用途,若果係冬天,無塊lining係度減低磨擦力,你啲冷衫同西裝一齊著多兩次包你成堆毛粒,再著多幾次穿都有份。當然係夏天問題可能無咁明顯,但如果你著得多polo呢啲比較啜既衫,lining一樣有幫助。

總而言之,從夏天實用角度上講,有無lining其實影響唔係真係咁大,反而我個人做quarter lined純粹係比較喜歡佢個樣;香港既夏天,如果公司大冷氣,你有無lining都夠涼,如果你係要著西裝行街,咁你裸跑都熱,少果啲啲咁多lining,幫唔得幾多。
多謝牛爸分享 我諗我會做一套感受下
有爬架,但呢個post男裝呀嘛
你知男裝啲奢侈品同女裝比起上黎個格、同個價都唔同
女裝消耗咁大,分分鐘出去問絲打post,人地叫我掉左佢買過對
問多聲保險姐
整鞋就有得補有做開女裝鞋,你上去留意下就會發現手袋同女裝鞋多過男裝好多
想整對chelsea boot襯下牛同大樓筆直 2k-3k有咩推介
感謝
我都唔係真係咁惡姐
係少少 不過呢個色幾好襯衫 要深色不如黑鞋
Chestnut 紅少少
想請問千五蚊左右一件恤衫加一條西褲有冇咩選擇(budget可以再加)
之前有一間收咗我千五蚊造話用嘅係靚料同英國布
想搵多間做一套恤衫西褲比較吓
如果係千五蚊夾埋一恤一褲其實都選擇唔多,DB造一條單褲都要2000, 可能要揀rtw
點解冬天呢到反而靜咁多
靚料⋯⋯睇你個標準係乜啦,按呢度個標準的話千五應該買料都未必夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞