【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
對唔治,下次唔敢提議任何野,交返個場俾您
我都無話你三陽中階以上產品的確係唔錯
又係,失禮了
其實點睇一對 RTW 係咪啱自己腳型?
例如 vamp 位點先算 fit?
成鞋不能要求得太仔細,但最少舒服、無大壓迫感,所有腳趾都伸得直先。
三陽中階以上即係佢個網嘅collection凛同装?
唔係好記得佢地啲系列名但一定唔係平過7萬yen果堆

咁凛同装 collection 應該係,兩個collection都係貴過7萬yen,大約8萬起跳
每個人著鞋習慣唔同,好難有一個標準。有啲人鍾意著到好似拖鞋咁鬆,你都無佢符。
正常就係牛肉粥話齋,舒服唔頂唔甩囉。
有冇巴打試過去日本買the suit select
邊度有靚tie賣想買d classy d 嘅
西褲唔建議配工裝風嘅鞋
工裝風係指working boot?
西褲起毛粒應該點搞?High Twist嚟
你舉果啲都係
無解,如果係褲浪就拎番去鋪睇吓啲布尾仲係唔係度,係度就拎番黎打個patch係浪底
以清你個要求,其實大部份牌子都有,不過風格上黎講,如果想平實d番工款少少既,可以去睇下EG Cappeli、Shibumi之類,如果係想多啲手工、多啲特別布既話,可以睇下Kenji Kaga搞既幾個牌子(Tie your tie、Sevenfold by Kenji Kaga、Kenji Kaga)。

如果預算有限,中價位可以睇下Drakes、Vanda之類,想要再平啲既都可以睇下Momentomori、Paolo Albizzati之類。

講到底,其實領呔相比起西裝、皮鞋,工藝相對簡單,而且亦都比較容易理解,影響價格既不外乎係牌子本身既品牌價值、布料本身材質及價格、使用布料既外少(如七摺領呔就比起三摺要使用多一倍面積既布)、手工含量多寡(手挑定機車 etc.)、輔料品質(例如用既裡襯、Canvass等),所以按番自己預算去揀岩自己心水既就可以。

除非你係好想要條呔有牌子,咁你就可能最好睇番Hermes之類,不過單純論品質而言,除左Printing多比較特別既花之外,我睇唔到時裝「名牌」係領呔方面有咩優勢。
thank you 好詳細
腳睇落短唔短,關你套衫事多過對鞋。
唔好意思咁多位巴打,因為想買平西裝,希望大家屌細力啲

小弟嚟緊結婚,想訂造一套西裝/禮服,請問有冇比較便宜嘅tailor選擇(Budget <4000HKD)。

小弟對布料冇乜要求,唔係外國布都冇所謂。因為身形變化大,所以可能只著一次,但求最緊要FIT身好睇就得

之前爬過文見到有巴打介紹過

請問咁多位巴打以上邊間比較好/有冇其他推介,麻煩哂各位
(suitsupply有睇過,唔係幾啱身)
都唔完全係嘅
佢着對 bulky 鞋嘅話,都有機會睇落腳短
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞