【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
gurkha pants香港好似唔多見有成品賣
想問brunati 同 viola milano 依兩個牌子啲tie好唔好?
或者你地有無其他牌子推薦? budget $2000樓下
P記?
我睇 post 頭個網搵到
https://shoegazing.com/2020/06/28/buyers-guide-low-priced-quality-shoes/
無名嘅話,睇怕應該質素麻麻(講緊3000樓下)
因為church's唔係三千樓下
我唔識嘢
留返其他巴打講
萬都嚟
唔係香港夏天用,如果你講pure cashmere的話
你講緊件褸既鈕?
買番Vanda、Drakes、Paolo Albizzati之類算啦
自從被Prada收購之後垃到一個點,不過old church’s is gd
睇你鍾意咩style嘅tie
前排買咗幾條charvet嘅tie覺得幾好
不過可能少少over budget
好鍾意cashmere
點睇一條tie係靚?
都係睇料睇樸睇finishing
除咗牛巴講嘅料襆同埋finishing
比較客觀嘅因素之外
我覺得條tie本身嘅風格都好重要
睇吓match唔match戴嗰個人
例如我戴嗰啲薄身嘅tie冇咁好睇
唔係條tie唔靚 只係喺我身上唔”和諧”
不過有時呢啲好難好細節咁用文字描述
最重要係多啲睇多啲接觸吓
簡單嚟講就係個款啱唔啱feel
e.g
上面嗰條charvet明顯同下面sevenfold嘅
kenji kaga collection唔同風格
同埋買tie之前一定要試戴
有時就咁望落去唔錯 但係上咗身兩回事黎
亦都有啲係望落一般 但係戴咗好好睇
總之就係條tie靚唔代表每個人戴都靚
好 啱啱上vanda都睇左下 睇中左兩條
我想買bow ties, 同袖口鈕,去邊度買好?
想買唔洗打的bow ties
https://youtu.be/P11e6SW_1T8

最近討論好多有關Alden 的質素問題。
大家多數喺邊度買皮鞋/boot
Alden隻舒服唔係其他牌子可以比
冇錯😂鈕位低,件褸顯得長咗,本身對腳已經唔長。
阮氏做條2k幾 我覺得幾好
我買咗幾十年呔,從無見過有得「試戴」,你搭住望下咋嘛?邊度嘅sales會比你試戴?
想問下正路做套西裝其實大約要幾耐時間?
新手想做返套看下門口 學野中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞