【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
有無人知邊度平啲?
請問咩係SM
Spier & Mackay
thanks, 咁岩我係美國
想問下alden barrie last 990 ptb 鞋款前面腳寬好包腳size啱位,但後面甩甩地踭係咪正常, 定要再買細d ?
唔識野想問下 依排去suit supply睇 佢地d現成成衣 褲加西裝外套都要6700左右 係味應該番去brown算
不過咁問又好似唔係好公平 因為我又唔知SUIT SUPPLY D布係咩布 可能佢俾我睇果款 6K左右 其實好靚布
早兩三年suitsupply入門都係三千蚊到
太耐冇去 唔知依家咩價位
我覺得關我無同SALES講價錢預算事 (因為我自己以為成衣都係3-4K) 單純同佢講係影相同見工 大家一齊睇款 (真心佢服務幾好) 佢幫手介紹果款 我又自己鐘意 問番先知要6K

但因為我完全零知識 咩布果D其實都唔識 係行完諗番POST頭講 6K已經可以去BROWN 所以就諗緊係咪應該要去BROWN問下

https://suitsupply.com/en-hk/men/suits/light-grey-havana-suit/C6180A-S.html
但想改下d袖長 微調下
另一邊腳會唔會變成太鬆?
如果長度啱,啲鞋帶綁好,應該鎖得住喎?
如果新手,可能連邊啲位fit同唔fit都唔太識分,而RTW就係會有RTW嘅限制
著一段時間先開始發現有咩唔滿意,最後又會心思思想整返套真係著得舒服、稱心⬅️呢句未必人人會咁,有啲人係一直著RTW都可以的,但你喺呢度問,答你嘅人多數都經歷過呢個過程

去Brown's佢會識,當然想要乜就要考你少少表達/溝通能力,但fit同料等等,佢會幫到你
有機會out筆(睇你揀乜料),但身型唔大變,一套有排著

要睇返你想要乜
純粹見工、影相用,之後就唔會著,咁不如再慳多啲,睇埋U記?
返工會耐唔耐就著,Brown's/Dream啦
呢個價位我都支持直上bt / dB

同埋suit supply rtw改衫要逐樣計錢,你改下袖長,改下褲腰分分鐘都7K埋單,我估呢隻料你去bt/db做未必會同你suitsupply改完衫埋單差太多
請問擦皮鞋d布邊度買
唔該曬你 其實琴日都有諗過 會唔會直接去M&S買算 但著過SUITSUPPLY 係真心FEEL到同M&S有D分別 遲下去下Brown's到同佢傾下 遲下會唔會可以有D經濟少少選擇
唔好意思 問多個問題 因為我真係零知識 到時我可以點樣可以有效D同Brown's去傾 其實都係入去講自己限算 用來咩用途 想正式定CASUAL D 其他等佢介紹?
拎d參考圖show比舖頭睇,等佢地guide你
舊棉質t shirt
好多負皮有冇巴打講下上身感覺
認真答, 特價買過一件, 我自己覺得都ok
(好過上網買其他海外brand唔知岩唔岩身)
想平平地買件suede 比人清晒咁濟
想問下有冇人買過blundstone嘅chelsea boot?
買唔買得過?
耐用耐操,比較接近工裝野,causal用無話唔好
Coccinella黎緊trunkshow, 新手入坑值唔值得去試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞