【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
Merino wool?
我就麻麻,你要vicuña 可以去Loro 試吓,不過我覺得佢其實同cashmere 差唔多,另外我記得zegna 都有vicuña ,我覺得佢哋D design 會fit 同後生啲
Vicuña係咪最好都係用返棕色 唔知係咪心理作用 染咗色硬係覺得好似唔係幾好
下次去試吓先
gift of kings系列我淨係有條頸巾
戴落的確幾舒服
都係睇你喜好啦
loro出嘅vicuña好似嚟嚟去去都係嗰幾隻色
(印象中係)
始終咁樣mass production個成本低啲
我有朋友用scabal嘅vicuña造過overcoat
scabal嗰本就有唔同pattern的
eg. herringbone, checks
如果你係想造大衣嘅話我覺得淨色
同埋herringbone都唔錯
獲益良多
嚟緊下年結婚,可能要有套grand小小嘅禮服,但係由於可能好少機會會着得返,有冇租嘅舖頭推介?

同埋會影pre wedding,都有機會訂做返兩套唔同款,可能一套正經啲一套casual啲,想問吓有冇訂造西裝嘅推介,筆直大約$10000兩套做唔做到?
想買loafer
Tod’s既價位
請問有咩brand選擇?
睇post頭
租既野,好難睇落grand,始終禮服唔同婚紗
Post 頭叩門級入門級
大家秋冬d 褲 係咪都係tweed 同flannel 多?
唔知整咩好
重worsted都唔錯
有嘅,不過似登台衫多過禮服
西裝禮服係前日女王喪禮著嗰啲叫禮服,香港係好少人會著嘅。
其實成個概念好唔同,西方禮服係想大家著咗禮服後個個一樣樣,正正就係唔好突出自己,所以唔會好「grand」。
B&L archive有冇ching要買野,買乜都得
差£4先夠free international shipping,我揀唔到野

Lunch/收工即落單

https://t.me/bouncykeys
B&L 應該冇免運費要求⋯⋯
你點睇到佢有要求
有,£300
Corduroy, brushed cotton, wool gabardine
香港冬天着乜都得啦
我以為只要order入面有一對Sagan就會運
代問 1年著2-3次 想買平嘅皮鞋係咪連鎖店就okay啦? 我見po頭最入門都講緊2-3K
budget 幾多,一年2-3次同budget冇關
如果budget 真係below 2-3k 就揀鍾意款,質素嘅嘢唔好考慮,仲要一年著2-3次,即係十年都係最多30次
BTW, 依家好多波鞋都炒到2k-3k 以上,其實3k-5k皮鞋又真係貴咩,唔係好理解
如果造三件頭會唔會係一個可以重著嘅好選擇?
Thanks 巴打 唔係貴呀 對上一對幾百蚊都用到四年 因為淨係啲特別場合先用得著
一年著兩三次都只係用到四年?
你去特別場合做d乜野咁傷鞋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞