【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
Loro, Dalmo, Joe
遲啲結婚諗住造返套衫
應該都係去返 po 頭介紹嗰幾間
想問下訂造禮服/西裝個流程係點?有啲咩要留意?
同係咪通常都係嗰日去完傾完就落 order?

平時着開平嘢,乜都唔識有啲淆
流程就係揀布,同舖頭講你想造咩款,度身,比錢走人,之後再等舖頭通知你幾時再去試身同幾時有衫攞。你嗰日去傾完都可以唔落order既如果你覺得真係唔岩不過舖頭立場同你傾完一輪都緊係想做成單生意啦

如果你去post頭介紹既舖頭,佢地既同事都應該有返一定知識會guide到你揀d岩你用途既野,要留意係可能上去之前都諗一諗自己想造d咩款,搵定圖比舖頭参考
想請教下師兄
我本身自己有着開一對Berwick Chelsea Boots
但係又唔覺得有咩問題喎
At least 冇損 冇痛

師兄可唔可以講多少少爛腳即係點?
你係天選之人ho ball
試埋loafer先可以肯定...
想請問皮鞋保養d基本野可以係邊度買?
想平平地買到
我有過一對derby一對boot
Derby冇事 boot 就真係次次着完個腳踭會起枕咁
基本嘢 wax, cream, brush 嗰d地鐵站修寶鞋藝都有,大家通常都係用 saphir。你想試其他牌子嘢例如boot black, 可以去tassels買
唔該晒!自己就想買番d普通野就算
諗住著套型d既去叫雞 有冇師兄推介?
Loafer買大半碼冇事
唔好信咩買細半碼一碼因為會著鬆呢啲理論
嘩屌咁都講得出嬲嬲地。

對鞋甩爭點撚樣有得救
甩踭大把方法搞到 但頂趾爛腳就真係
我想問下點分豬毛定馬毛
好耐之前買左呢個,用緊嚟刷cordovan 同 suede

我好似知道點解我冇事了
因為我着chelsea boots 係着厚襪
咁就會冇咁刮腳
有冇巴打買過柳町 弘之的鞋,有冇什麼建議?
colhays
純cashmere定係加silk好?
無野了,silk無cardigan
佢好似冇成鞋,我做過一對bespoke,有咩幫到你
豬毛硬啲
我諗住試吓整,巴打有冇介紹
其實都係睇啱咩款就做咩,last making同處理唔同腳型佢好有經驗,唯二缺點係貴啲同埋佢trunk show唔處理任何bespoke order (trial fitting included),所以一定要飛過去做。
想問下香港邊度有得試JM Weston 180
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞