【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
麂皮刷、suede cleaning spray、 coloured suede conditioner
真心想知如果想入行做 可以係邊到跟師傳
無緣
其實睇佢挨豬有tag佢衫既相,就已經可以搵到各種唔同身形同樣貌嘅人着佢啲衫係咩樣,我哋先唔好理技術上嘅問題同手工上嘅問題,呢方面佢嘅處理係頂級。但係純粹講風格上黎講,佢啲衫真係好撚蝦人著。
黎緊會去東京 想買對penny loafer 出街襯直腳褲
想問有冇咩日本牌子介紹? 見到#1有oriental 但上官網睇左啲款唔係好岩心水
你想要咩型同budget
其實唔想太formal 想圓頭少少
Budget3000左右
呢個條件我諗都係得返oriental
三陽山長唔知得唔得?
大塚製靴平line 好似都係呢個價位
加多少少alden
牛巴你之前HS個件brushed cotton幾重?我諗緊做360定係480
有諗過但4000同6000幾個款係咪得隻色唔同?
4000幾係suede 同牛皮, 6000幾我估應該係馬臀皮cordovan,貴好多
睇alden既tassel loafer都好吸引
三陽正嘢
啱亞洲人肥腳
thx,跟你
Loake 啲loafer買平時皮鞋size定細半碼好
想入手第一對loafer 但我係暫時未搵到有loake 賣又有得試嘅地方定出去試下其他brand 嘅loafer之後再買
感謝指點
鞋建議唔好無試過就買
Loafer 盡量試左先買
啱啱搵到機會試對grail loafer, 結果我正常size 同half size down 都完全著唔到又慳
Cavour 呢類有得退貨,雖然冇loake 但睇下有冇其他款啱?
明白唯有搵下其他brand 係呢邊有得試嘅
唯有出去周圍搵下其他brand
唔知樓上既兩位話要買鞋既巴打買左未,不過我睇完上面既留言諗左諗,都係覺得有少少唔對路,覺得都係應該要講兩句。

首先係關於有位巴打提及過既亞洲人腳型既問題,其實呢個係好多年前已經揭穿左係「偽科學」,係賣鞋既人,尤其是大陸牌子既商人為左令自己既鞋可以同歐美牌子競爭而作出黎既野(主要係運動鞋),同「中國製疫苗更適合中國人體質」、「西藥唔岩中國人,中藥更適合中國人身體」之類既說法係異曲同工。

以醫學上黎講,其實根本無所謂亞洲人腳型呢種講法,主要係用希臘腳、羅馬腳、埃及腳等去分人既前掌(腳趾)既形狀同,再配合腳背高度、是否有扁平足之類去判斷一個人既足部健康風險。又或者換個講法,同為香港人,點解有啲人二趾長過公又有啲似秋刀魚既樣,點解有人肥腳扁平足,有人又薄腳高足弓?

就好似我對腳就好岩G&G、Edward Green既大部份楦,但其他人未必適合。呢個亦都係我地點解見到市面上咁多唔同品牌、唔同鞋楦種類既原因。衰啲講句,你當歐美啲鞋麌戇鳩既咩,如果真係有一種主流亞洲人腳,佢地當年打入亞洲,尤其日本、中國市場既時候會唔諗設計個新鞋楦出黎?佢地係咁蠢就輪唔得到佢地搵咁多錢啦!

基於唔同前掌形狀既組合,每個人適合既楦都唔一樣,正因為咁係網上面/聽朋友講邊個牌子既鞋好舒服,到現實自己著既時候可能覺得好大鑊。鞋同衫唔同,衫唔岩身炒車最多咪樣衰啲,鞋唔岩腳炒車行街行到一腳水泡真係唔係講笑,步步都係痛黎。所以一直同大家講網上面雖然好似有時買鞋會平過實體鋪,但買鞋之前係一定要試,有時換個款個Fitting已經可以唔同左,更何況一個你未試過既牌子、未試過既楦?仲要未試有啲人鍾意鞋緊啲、有啲人習慣鬆泡泡。

係網上討論,可以講下做法、用料呢啲客觀野,但咩鞋咩楦岩自己係只可以自己去試,無得偷懶的。?佢地係咁蠢就輪唔得到佢地搵咁多錢啦!

基於唔同前掌形狀既組合,每個人適合既楦都唔一樣,正因為咁係網上面/聽朋友講邊個牌子既鞋好舒服,到現實自己著既時候可能覺得好大鑊。鞋同衫唔同,衫唔岩身炒車最多咪樣衰啲,鞋唔岩腳炒車行街行到一腳水泡真係唔係講笑,步步都係痛黎。所以一直同大家講網上面雖然好似有時買鞋會平過實體鋪,但買鞋之前係一定要試,有時換個款個Fitting已經可以唔同左,更何況一個你未試過既牌子、未試過既楦?仲要未試有啲人鍾意鞋緊啲、有啲人習慣鬆泡泡。

係網上討論,可以講下做法、用料呢啲客觀野,但咩鞋咩楦岩自己係只可以自己去試,無得偷懶的。
冇買過,純粹提下個牌子,sorry
三陽正嘢
啱亞洲人肥腳
唔知樓上既兩位話要買鞋既巴打買左未,不過我睇完上面既留言諗左諗,都係覺得有少少唔對路,覺得都係應該要講兩句。

首先係關於有位巴打提及過既亞洲人腳型既問題,其實呢個係好多年前已經揭穿左係「偽科學」,係賣鞋既人,尤其是大陸牌子既商人為左令自己既鞋可以同歐美牌子競爭而作出黎既野(主要係運動鞋),同「中國製疫苗更適合中國人體質」、「西藥唔岩中國人,中藥更適合中國人身體」之類既說法係異曲同工。

以醫學上黎講,其實根本無所謂亞洲人腳型呢種講法,主要係用希臘腳、羅馬腳、埃及腳等去分人既前掌(腳趾)既形狀同,再配合腳背高度、是否有扁平足之類去判斷一個人既足部健康風險。又或者換個講法,同為香港人,點解有啲人二趾長過公又有啲似秋刀魚既樣,點解有人肥腳扁平足,有人又薄腳高足弓?

就好似我對腳就好岩G&G、Edward Green既大部份楦,但其他人未必適合。呢個亦都係我地點解見到市面上咁多唔同品牌、唔同鞋楦種類既原因。衰啲講句,你當歐美啲鞋麌戇鳩既咩,如果真係有一種主流亞洲人腳,佢地當年打入亞洲,尤其日本、中國市場既時候會唔諗設計個新鞋楦出黎?佢地係咁蠢就輪唔得到佢地搵咁多錢啦!

係網上討論,可以講下做法、用料呢啲客觀野,但咩鞋咩楦岩自己係只可以自己去試,無得偷懶的。

屌on99 copy and paste炒車,多左兩段。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞