【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
講到明睇你唔順眼, 明屌你
你自己都識講你得套濕9野, 對西裝無認識
幾個師兄輪住答你
尤其是牛巴答完你一大輪, 袋埋錢入你袋
但你又覺得人口臭串親你唔啱聽
成隻小學雞係度單單打打
亲, 你知唔知係攤大手板攞緊免費資訊?
無人老馮要禮貌地答你, 尤其係當你問緊on 9問題
記住返工唔好咁做呀, 知嗎?
拿我無,想佢見工收皮的話我唔會寫咁多野叫佢做保守啲,我無咁立壞心腸。
真.小學雞
‘’袋錢入你袋‘’...等咁耐終於出現 好心啦 ,俾人反問兩句就起晒鋼,唔明白既叫你解釋就係唔受教單打? 點呀? 覺得我寸親你呀? 要唔要就下你咁? 佢係你巴唔係我巴
都係果句啦,唔知點解問下款就俾你話見工搞花臣 都兜左咁耐喇,內心戲你都做到咁上下喇,essay你又打過喇...點先?btw 宜家有人話淨灰藍都多款wo, 咁係咪又即係見工唔應該揀?
亲 回頭是岸啦
驚suit supply唔夠款/剩係俾3,4K budget/見工著咩款咩色
再loop落去師兄們會忍唔住笑架喇
Feel到同佢講嘢好辛苦 大家收手啦好嗎
其實由頭到尾都無人針對你個人,俾建議都係係衣著上面俾。我已經好耐無入ss所以唔清楚佢地有乜,但就我所見到你地所傾緊既,係你話「無乜款」得啲「淨灰淨藍」,人地就同你講淨灰淨藍都有好多「款」。

疊鈕平鈕、二鈕/三扣二、有無袋冚、貼袋線袋、全裡半裡四分一裡、唔同肩頭上法、唔同lapel shape etc,呢啲稱之為款。上面既巴打一直都係同你講淨灰淨藍最岩見工,唔好搞咩暗間之類既野,意見已經俾左,聽唔聽係閣下既事。其他巴打我唔知,不過我開得呢個post我答既野就會focus番係衫呢樣野上面。

至於你要拗黎拗去或單單打打之類我無乜興趣,我只係將我所知既野講出黎,信唔信聽唔聽唔係我控制範圍。寫一大段野啲野寫出黎唔止係俾你睇,而係等其他人都有個參考同資訊。

至於你個人最後揀左啲咩、單打啲咩、見工見成點其實講真真係同大家無關,唔敢代表其他人,但既然好心答你你覺得係唔岩聽既,咁我愛莫能助。
我rephrase,係我由頭到尾無針對你個人。
其實我都一樣唔care你係針對定唔針對,唔駛話我知,你睇我由頭到尾都無話你針對,上面仲有條友blame我話你無禮貌我以為自己打左d咩...我只係問我唔明既野,果d咩單打拗黎拗去真係算吧啦。
我係問如果想有d款揀下,係咪等於過左火好大機會變左搞太多花臣甚至even搞到見工失敗?係既咪唯有得灰藍揀?但又有人話灰藍有好多款,咁我咪又唔揀得?
#知你仲一廂情願以為我唔會聽,but no, you are wrong.
你問既問題其實全部已經答過晒。我唔知你係真唔明定假唔明,如果是真唔明,咁只嘆閣下理解能力堪憂;如是假唔明,咁我愛莫能助。至於人哋覺得你有冇禮貌呢件事同我無關,呢個係你比人哋嘅觀感。
quote返你原文

無理由買d淨藍淨灰咁既款

上面兩個師兄講嘅就係兩個無衝突嘅points:
1. 淨灰淨藍最穩陣、百搭,你要嚟見工又得一兩套,淨色最適合(答緊你顏色方面嘅疑問)
2. 就算淨灰淨藍都可以有款(話緊你知顏色只係款式其中一種)

我係問如果想有d款揀下,係咪等於過左火好大機會變左搞太多花臣甚至even搞到見工失敗?係既咪唯有得灰藍揀?

而你好似未get到
你打少左個point wo,
3: 講得款即係諗住搞花臣 (唔係我講)
加埋呢樣先係我唔明既地方
你當我真唔明又好假唔明又好,你俾我既觀感係你無答過我上面問果條,你有興趣咪再答下。至於禮貌果樣野,無要過你認同,同樣地,唔係淨打俾你睇...
如果你覺得答夠喇 或者廢是再所謂既拗喇 咪由佢完 唔駛覆我 反正我點問都逼你唔到
呢個係你自己腦補出黎。並冇人話過講得款就係搞「花臣」,最保守嘅款都係款黎,基本上你所有返工用得著既「顏色」同「款式」suit suply都齊,其中最基礎既組合係:

—— 深灰色、單襟、雙線袋、自然肩、袖口3-5平扣、背雙衩

—— single/double pleat/flat front無所謂,cuffed or not無所謂,直袋、兩個後袋

或多或少唔同組合可以做啲變化,但係基本上一個常規番工碌要有既野,ss唔會無。如果入面嘅款式都唔足夠滿足你的話,咁即係你要搞啲「出位野」先心息,亦即係巴打們口中既「花臣」。
其實都係嗰句你想要嘅資訊同埋意見一早各位巴打已經答晒你㗎喇,呢個已經唔係攤唔攤大手板餵唔餵到埋口嘅問題,而係舊肉到埋口你都唔識咀嚼,其實我由衷希望你係玩膠玩野扮唔明。
吓,咁#890 #897 果d係我睇完腦補? 你自己尾段都講喇 "如果", 咁既然我都未話過我既"款"係點,點解你地又會腦補左我心目中既"款"? 我以為show過d咩登台款既圖,原來我純粹講左句唔想淨藍淨灰之後就俾你地借題發揮大造文章喇,仲誇到咁搞落去見工實fail
就我所見,搞左成日,你,都只係岩岩先indirectly答左我問題。仲要附加一堆非問題有關。係,informative,但無關。
無可救藥,真係浪費各位時間。
強詞奪理,言之無物,浪費我既時間
去到937解釋得咁清楚之後都仲拗緊
就係唔順超為拗而拗了
ching 答左咩先得架 960重申一次既問題,我base on 937應該答自己係yes定no?佢就講到扯晒火喇,睇下你肯唔肯傾喇真心唔好再講咩拗唔拗 單唔單打 番黎主題先啦好嘛一陣又話我拗咩拗路...
其實一句講晒啦,色就見工保守d淨灰淨藍,款就大路款suitsupply已經有晒,如果超出左suitsupply有既色同款,可能就未必咁岩見工,我相信呢個係呢個post大部分ching既共識
簡而精 呢度已經完美答到我問題...起碼我可以理解到: "想要款唔等於要搞花臣,除非你要d款係ss入面都搵唔到,咁就有機會變到搞花臣"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞