【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
ching,本身我都無話覺得你講既野有對錯之分,但睇完你呢個回覆有幾點就真係要話聲你知。
第一,我從來無否定過你既suggestion,但我對你既論點有疑問,所以想你闡釋。可惜既係你俾我感覺就係只要一ride on你既point反問就等於係唔接受,係一意孤行。如果你呢個post想有多d人了解多d專業野,勸你改變一下呢個缺點。
第二,"識野同識野既人之間先有討論",呢樣野你太一廂情願,唔現實。如果你堅信呢樣野,不如你開個member club,set個exam,過到先俾入會同"討論",咁會比較可行。
第三,邊個話唔識分單排雙排?
第四,奉勸你唔好亂用"你喜歡"呢一類語句,好明顯你係做唔到呢種境界。你一而再,再而三咁reply,證明你根本好想人認同你,你好想我最後係接受你講既野,否則你根本連我講咩都唔會望。
鬧人?請問係言之有理果種定潑婦罵街果種?
唔該唔該
Btw 懷疑ss 4k落唔到樓
Rtw總有野要改,加埋alteration 就唔止呢個價
如果冇db budget 咁就上面拗咁耐都係嘥氣,隨便執套G2000, uniqlo 即可
係無你咁好氣既意思。問野問到你咁樣,都無乜好講了,嘥氣。
ching 你又黎喇,如果你覺得 "都無乜好講了,嘥氣"又點會繼續覆 同埋我又問喇,"問野問到你咁樣"係咩意思?同埋應該要點問?
我早排上去睇最平個套都要4499 未計改
計埋應該最少都要$ 5000到
5k真係加少少上db/bt
又或者減多多落G2000/uniqlo
想問下哩2對鞋減完價值唔值得買,千五同二千好似都買唔到咩鞋。
https://www.paulsmith.com/hk/men-s-dark-navy-munro-flexible-travel-brogues
https://www.paulsmith.com/hk/tan-leather-philip-shoes
paul smith 唔建議
不如你貼下你想要件點嘅款

藍灰其實一直都係最多款嘅 不過你冇筆直自然咪冇選擇
你唔明唔緊要 可以自己去交下學費先
不過呢個係總結左無數巴打第一套學費嘅結論
見巴打你咁好耐性,我都唔好意思咁燥底。

其實西裝布同西裝款式有咁多,組合起上黎有好多唔同變化,由完全casual去到非常formal既都有,咁點解俾果位清既建議淨藍淨灰唔好搞咁多野,其實講到底都係邏輯同常識。

工作中或者見工既著裝其實係好睇企業文化,就以銀行為例,疫情前中資行好多都係西褲加件恤就得,褸都唔洗著;大摩之類就行smart casual,唔洗你打呔不過見客一定要著褸同長襪;最嚴既高盛,莫講話其他花款,淨藍淨灰都唔可以,只可以著黑色。每間銀行/大公司會有自己既要求,呢樣野係要靠自己問前輩/做research。

當然,疫情之後好多行都放寬左,casual wear都可以番工,中資行有啲人甚至著運動衫番工都唔出奇,但見客時大部份人都會稍微專重番自己個形象,有啲人著番套suit,有啲人打番條呔。咁當然,係唔係一定要著淨藍淨灰?答案係否,正如上面所講完全睇公司文化,甚至我識得有美資行(對銀行)既高層,見親客都係打住golf傾,自然就著乜都無人理,亦見過某四大會計師樓日本仔Partner,成日著住套Solaro走黎走去。

其實係公司角度黎講,只要你升到夠大粒,又或者你幫公司瘋狂拎到Deal,基本上係你想點就點,你做得野、你有地位,自由度就自然高。

然而,當去見工,或者係新入職,本身就唔熟公司文化,你都仲未有機會去證明你自己幾做得野幾叻仔,低調啲、尊重重啲、唔好咁突出永遠無壞,再者當你著到有「特色」既時候,自然犯錯或者講錯野既時候人地都會特別容易留意到,衰啲分分鍾俾人送多句︰「俾咁多時間扮靚不如俾少少心機做野啦!」,再者制服或者dress code呢樣野,本身就係一種去自我化既行為,言下之意即係要融入公司配合公司,你見工時套衫就已經玩突出,除非係做創意產業或者設計師(呢啲工你分分鍾唔洗著西裝啦),否則難免心入面會有個疑問「到底呢個人日後會唔會唔聽話?」

言歸正傳,咁點係淨藍同淨灰色最好?因為去啲嚴既公司可以成套著打條呔,去啲唔嚴既公司可以著單褲加恤衫(有暗紋既單褲加單恤真係好核突),無論咩環境都唔會俾人覺得整色整水懶係野,最少唔會俾人抽秤左衣冠先。

其他場合、其他環境另當別論,但見工、番工就一定係穩陣行先,如果講到咁都仲要問點解,咁我都唔知講乜好喇。
Cashmere wish 真係好正
可惜呢個spec無左
Huh 我本身諗住下套做… 唉早買早享受。我覺得loro好似有唔少野都係咁樣
西裝本來就係上流人士先著
要貴先夠class
正如連登係無人會討論豪宅
因為住得起豪宅根本唔會亦唔使上連登
開個豪宅post但啲人入嚟問「偽豪宅」甚至「上車盤」
完全唔同lv自然得啖笑
好野成日無聲無息消失
同意
但goldman剩係可以著黑係邊到聽返黎
你有無款俾我揀? 我都未有心水wo...款同色唔係兩個概念黎既咩?款多咁就good啦,但我驚一陣又俾人話我整咁多"花臣"博出位bor...你仲要話有咁多"款"tim
舊時係只可以黑架,不過幾年前已經鬆左其實未有疫情之前已經開始鬆,面試著深灰都唔會炒車。
其實ching你都打到咁大篇野,好似好informative咁,不過我想講,先莫論你自稱既背境有幾大可信性,單憑後半段已經可以判斷你係極武斷既人。問款=想搞花臣/想搞大龍鳳行cat walk 照你邏輯,淨灰藍都只會係噱頭野。

btw "如果講到咁都仲要問點解,咁我都唔知講乜好喇" 呢d語句真係真係可免則免,唔同演繹方法,同一意思 呢頭講完 果頭又做番。相信呢個post實有你by你,不過你不妨學下唔出聲既佢地。佢地就真係做到"你鐘意啦/你喜歡啦/同你講都嘥氣"。
呢鋪真係"杰",一陣揀左有"款"既淨灰藍實俾所有interviewer批鬥我搞花臣 唔揀灰藍色喇
你岩
係咪呀?參考下lo, 肯接受意見係好事,記住持之以恆
即係想你見工收皮兼死全家但係鑒於新年又唔係幾好意思講出口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞