【好快會涼】經典男裝討論區(51)【皮鞋、西裝、皮件、配飾】

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
睇錯咗calf
陰乾就ok多塵先刷
剩係知houses同t 記有
H記係肥佬老板嗰到嗰陣都好既
如果係另一個男sale就不了
牛肉乾巴打 想請教下你
男裝trench coat其實有冇tailor made ?

我幾欣賞英國人嗰種軍褸設計,啲布料好挺身,着出嚟好型仔。之前有試過Burberry ,無奈我比較瘦,背脊位唔係好啱(太多多餘布料)
如果成日捲衫袖,做軟樸定唔要樸好?
準備去東京 有無介紹邊到/咩牌子鞋要睇下?
(新手著緊入門CJ)
Isetan欣賞下日本其他牌子,買就唔抵
雨褸係闊架喎 佢預你入面著多層

裁縫個款一定做到 但係造出黎一定唔係嗰浸味
就算burberry 都係要揀最classic隻長闊cut先有feel
少啲,因為個making system唔一樣,有提供既鋪頭多數係有合作工廠。
今日番到屋企諗住擦一擦對鞋放入櫃先發現今日食飯果時中咗好多油漬
係咪可以試下用Saphir Suede Cleaner Omni Nettoyant 洗唔洗得走,定係要拎去俾人搞?

牛肉乾巴打

想請教吓你 一套靚嘅西裝係唔係要領位好貼服?

我見好多訂做嘅西裝都做唔到呢樣嘢

係唔係好考裁縫師傅技術?

定還是其實其他人都做到,只係冇認真做?
1、最好就當然係啦,翹襟唔好睇
2、錢既問題
3、唔係,只係比較嘥時間
4、錢既問題,要人做多啲功夫,自己就要俾多啲

要成對洗唔係會有色差,Saphir MDO 隻suede cleaner ok不過用既時候要溝水同記得小心啲
感謝牛巴
小心啲係指色差,定係擦嘅力度?
另外,我未用過依類型cleaner,如果鞋底部分有啲cleaner 流到落去會唔會有問題,定用水抹乾就唔影響對鞋
色差係指唔好只係洗撻漬,咁係會撻漬淺咗色,仲衰過無洗

依家去買cleaner,今晚試下,希望唔會搞到再衰
Isetan 地庫真係值得參觀吓,佢個RTW皮鞋collection真係幾 impressive,你諗到嘅牌子佢哋都有carry。不過正如樓上師兄提到,因為日本仔進口稅貴所以係嗰到買外國牌子會mark up 好多,係香港或者online買抵好多。雖則歐洲嘢得個睇同試字,佢哋carry嘅日本土炮都值得考慮吓,有d例如Otsuka, Union Imperial, 三陽山長嘅 top range 我覺得都幾有睇頭(我自己係嗰到入過對 Otsuka, 做工都覺得唔錯,同埋當時嗰架仔sales好有heart,畀佢感動到買)。佢哋top range 嘅價錢印象中平過CJ hand grade,如果去到想消費吓,我覺得可以試試佢。

Custom嘢我就未有能力試,留返畀牛巴講
Isetan真係值得去下
佢哋好多特別款make up 又會入啲罕見item
行下都開心

價錢就真係貴 不過次次我都忍唔住手買啲特別嘢
Reversible 皮帶有無介紹
想要黑啡兩色 或一黑一pattern 可formal可causal
認真?個肥佬好西喎
兩件one piece collar到手了,仲有件白色熨完掛起左無影

Thanks 幾位c兄 就去isetan睇下 其實我都主要想睇下日本仔牌子d工藝 要買都可能特別買日本個d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞