[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
有無巴打用 Ikea砧板墊機? 想平平地買一塊試下
買左嚟用啦,心理感覺良好
各位巴打,想問問前排係日本買咗水貨機。
部機有地線要接點搞好
想問下大家點樣睇子彈仔?
聽啲人講都係買兩條駁住去用
用ikea公仔吸反射波
有諗過買黎試下
不過我估我依家套器材應該太廢唔會聽到有分別
有無2000-3000嘅入門hifi電腦喇叭推薦

多數用黎聽音樂,咩種類都有聽,所以想要嗰balance少少嘅,低音唔好太弱擺係房嘅電腦喇叭

睇緊audioengine a2+
有無其他推薦/用後感
智商稅
明白哂
買唔起naim atom想問下marantz40n定marantz30+平價串流機會好聲d?

本身想買40n$18400,但見到avlife做緊marantz30優惠賣$19500,價錢差唔多,依家好糾結

(我自己硬件係fyne f1-5, chromecast audio, ifi zen dac v2)
但40n 唔係仲齊野過 30 咩 又新啲
而且40n 係class ab, 30係class D

如果會考慮class D 就好多選擇,唔只Marantz 30啦
40n齊野,但推力細d,不過見韓仔個avplaza音響網都係fynef1-5+40n組合咁賣,應該係夾

model 30就推力大,以後升級喇叭都可以照用到,youtube聽過兩者比較,一樣都係馬仔味,但30音場大d同埋聲音圓潤d,40n係較淡

其實都已經做足好多功課去研究兩者,係怕自己未來會嫌唔夠玩所以諗緊平平地40n玩住先,定係貴少少嘅30 for日後升級
用緊gold 7 想問下如果木枱 想買個墊材用咩好木枱共振好誇張
唸緊ISOAcoustics嘅喇叭架/喇叭墊 定角錐好
class d 想揀Lyngdorf 1120,但可惜香港代理冇得用消費卷買
買lyngdorf 1120 應該
V8可以
上星期都係A2+同依隻到選
最後決定試下再算,反正夠平,唔岩再處理
不過未到
正,咁再研究下Lyngdorf 1120定marantz40n好d先
好後悔今日走咗去聽f1-5
中哂毒
細細隻又得意又好聲
靚到成件藝術品又好聲, size又好岩香港用(我自己拎黎放電腦枱用)

我自己本身諗住2-3萬買對喇叭,一開始諗住kef ls50 w2 +kc62或者b&w formation duo,但聽黎聽去都係唔岩心水,既然都呢個價錢,不如玩無源,之後就目標b&w705 s2/signature,尋尋覓覓後,見到陳甯力推fyne f1-5,同埋國仁都話f1-5音色靚,最後襯fyne加價前,就買左f1-5返黎先再慢慢揀擴音機
Fyne 都加左價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞