[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
又合理
你比夠錢叫佢promote你都得
台灣草爸啲fd
推介安心出殯好好用
新手想請教巴打推薦下
有冇啲接近LSX II既音質同體積
但係價錢會相對入門既牌子或者型號

目標係電腦臺用
預算就唔過LSX II既11K都可以考慮下
有, LSX 第一代
Edifier S1000W
其實edifier a100 or a80都幾好評
不過呢個牌子唔知邊度有得試聽
唔計黃金
其實Edifier係好嘢嚟
KEF垃圾黎喎
買咗對喇叭得OPT 同COAX 出到hi-res
請問有冇一舊嘢可以轉到3.5mm/type c 插iphone/ipad pro 聽歌
估唔到Single layer SACD比hybrid 好聲咁多
真係有分別?
shm sacd同hybrid我都有,但無試過同一隻碟比較
分別都幾大
最近入左堆古典single layer, 有幾隻碟本身有齊shm cd同hybrid sacd。三隻比較下,無論texture, sound stage, imaging 都係single layer 贏幾條街,反而hybrid 同 shm cd分別不大

不過之前聽人講過近幾年dsd remastering 技術進步左好多
啲新remaster 碟靚聲過堆舊碟,可能唔關single layer定hybrid事,純因為技術進步左(亦都可能係舊碟劣化,堆hybrid/shm cd都最少6-7年歴史)
其實係關mastering事
只要你唔係拎住同一lot同一press但又同時有晒single同hybrid layer嘅release,你都可以假設個master有機會唔同
(hybrid真正問題係read唔撚到,唔係好唔好聲)
全部都係垃圾?
黎緊想由零開始砌返套2ch放studio,budget 60k左右

主要聽開jazz,lo-fi,j pop,同埋類似daft punk之類嘅歌

上網睇到好亂,岀去試又唔係幾試到,無乜方向

暫時睇中lumin d2,Soulnote a2,vienna acoustics mozart grand(2手)

最理想係想音場闊啲,同想要有音樂感,環境大約200呎

各位有冇咩好推薦?
巴打用咩dac?近排睇緊review 講dsd 都係要用1 bit 真硬解先發揮到功力
我都想睇下有咩抵玩dac for upgrade
SACD機自帶DAC
我冇聽file冇另外買Dac
你依套應該可以直接去雅詠試晒全套試咗先啦
有硬解DAC的話,DSD可以都聽file
自己SACD你rip到的話可以對比吓個player vs DAC邊隻啱聽d
唔攪rip碟了
懶就直接streaming
有心情就播碟慢慢聽
如果可以加大budget,建議直上Beethoven baby grand
4代spider come平面震膜好過3代好多
可以去代理到比較下
就係係嗰度試咗晒

另外都試過Jbl 4309+luxman 509
一開聲,啲鋼琴聲慢慢滲岀黎,到女聲就感受到佢中高音嘅穿透力,但好多嘢都唔夠喉,好似約束住咁,音樂感我覺得唔太夠,反應好似有啲慢

到試soulnote a2+Mozart

所有樂器嘅位置好岀,人聲個定位勁岀(不過有少少少少搶耳),合埋眼有畫面,所有嘢都好正,但係唯一問題就係over budget

所以先想上黎問下大家有冇咩推薦下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞