[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
自己去KEF showroom 試聽下咪知

我聽過就覺得好唔掂
話佢個解碼偷左雞
不過5 萬蚊成套
淨係一對R3 無左兩雞
性價比呢啲all in one 一定高
同埋一體化夠細部慳位易入屋
點解覺得唔掂

高中低音?
佢連BT 都係4.2....真係要講句what year is this

同埋如果用rca 可唔可以bypass 佢解碼,定佢個rca 都係轉返digital ?

利申:用緊 泉1解碼,覺得好夠用了,好過之前用過既.
LS60 仲要好靚仔
先聲明,我本身唔鍾意KEF聲低
太清得黎偏乾又冇乜音樂感,LS60就更加薄聲,冇乜質感

而且音場好窄,imaging 好差
低頻係好多,但感覺唔夠實,亦都冇排山倒海嗰種氣勢

嗰期試左好多小座地,LS60係唯一對主動式,但亦都係最差的一對,所有方面都比其他喇叭差,唯一長處係真係好窄身,好易入屋
KEF 同軸 應該唔係呢對賣點
反正咁多年 同軸都係咁
佢應該係sale 總共 4 個 5.5 吋版本既KC62 翻塞左入去對座地

BTW 佢有RCA 我有錢都想買呢對做俾部AVR pre out俾佢 做前置
應該好爆得
上幾個post佢新出嗰時都討論過
佢一體化成個package係為咗有海關禁運嘅人而設
如果係可以自由貿易嘅玩家都係玩番散件啦
如果新手冇咩認識又唔想煩太多野都可以諗下

雖然我係咁講佢唔掂,但點講都一定比soundbar/Bluetooth 喇叭好好多

其實好多人未必真係好聽到/分到唔同級數器材的音質分別
不過all in one 要upgrade只能全個換又係煩

利申:木耳
AIO日後太容易出事
壞野(尤其只壞一隻),某digital spec到時outdate,好多野今日無事聽日煩
不過有聽過有人參透到呢對野真正價值,就係製造機會俾座地入海關,咁以後換野都要座地架啦無理由downgrade架
聽慣座地又真係返唔到轉頭
想問大家 座地最近 試過幾多
其實真係唔會 能量同低音多過頭? 你知香港啲蝸居
呢個真
之前書架轉座地,再而家去到第3對座地,個低音可以下潛到28hz 真係聽多好多之前冇既聲音,就算細細聲都聽得出分別,音場立體左好多
聽講佢對blade 好勁下wor
不過唔知係唔係同一樣科技
LS60 唔會用到對blade頂尖技術啦
我個客廳深得265cm
左右喇叭距約190cm,喇叭高音單元離後牆約65cm,離皇帝位耳仔都係約185cm,勉強算等邊三角形

兩隻喇叭係非常小至接近0 toe in同長期用面網,又冇能量過多問題

低音本身係會有boom
但我隻喇叭低音反射孔係向下,塞埋原廠跟機海棉,已經解決左好多,得返好少

再用埋room correction,基本依家係唔會聽到有boom

Room correction係蝸居真係好有用
淨係大小已經差好遠啦,仲要一對被動一對all in one
根本冇得比
room correction咩房都有用啦,除非由地基已經開始計晒數嘅錄音室之外
上面有人講到座地響細廳怕唔怕「低音多過頭」我都已經想講DSP
你周圍都係木櫃梳化同埋多數左右唔對稱,唔做d基本treatment實有boom有null
想問 Room correction 係有單獨一部機做 定 某啲款 amp 先會有?
我舊年先入坑玩AVR
2ch 咩都唔識
有無巴打用緊dynaudio 喇叭?
同同事吹水推介我, 見隻EVOKE 10 又幾細隻好似幾岩洗
見到evo 150呢期做緊$20000
呢部有冇咩大伏?

會聽Apple Music/Tidal
會駁黑膠唱盤
預計會買多對LS50 Meta
佢標個輸出功率好有水份 同埋音質一般
差唔多價位all in one 我會揀Lyngdorf 或者NAD
淨係多個room correction已經差好遠,音質又好過evo
Dynaudio 香港代理好似食水好深
同埋傳說,俾支那收購左之後個音色味道已經唔同晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞