[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
其實kef 嘅主動式喇叭都好多人話易壞
不過喺做room correction 前,儘量set 好擺位先,畀個DSP 唔使處理得咁多,聽落會自然啲
我對LS50w1已經壞過一次,衣家過晒保都係有少少等佢收皮
總之數碼野仲要AIO真係好似即用即棄電器用品咁,唔可以同器材去睇佢
但係擺位又好多學問甚至係專業範疇
而做correction嗰時又多數個software會俾條frequency response你睇吓個情況係點
所以理想係兩者同步進行,邊執邊學咁樣
其實信得過自己對耳可以唔行software,就咁去俾你任意gen個test tone去幾多Hz嗰d website去測吓間房有咩野明顯null位
普通屋企個bass段係吸到你唔信
有海關時聽廣東歌開15-20 /100
無海關時聽bad buy 開到50-60/100

先至用盡對evo4.2
其他forum 見人講過Naim Atom 推805都唔差,推705一定夠啦
有關於接駁問題想問吓
我用緊電腦經USB出interfaces再駁active speaker
另外有部 CD player經line out 用RCA 出同一部 interfaces
可以正常聽到兩個sources 嘅聲
問題係,我部電腦近排有問題,唔可以次次都正常開到機,
當開唔到機就想聽CD都唔得!

試過唔經電腦,火牛俾電部interfaces,無聲出
想請問有冇方法或器材可以唔用電腦而出到聲?
部CD player同speaker都無volume control 所以唔可以直 接駁兩部機
缺點係made in china

之前有諗過買evo150, 但見到fb evo75/150 個group, 好多鬼佬死機/壞screen嘅post

最後都係買番marantz算
請問有無fb group 關於evo 150 的link?
Evo之前都有人講過係代理係咁俾錢搵YouTuber 賣廣告贊好先咁多人買
件野根本垃圾黎
2萬蚊all in one, 有咁多功能同input, 推力又大, 又細細部, 又class d, 都預左佢大約嘅聲音定位

我自己就最怕d野壞, 一壞就煩埋自己, 同埋都成2皮野, 唔想一過保就byebye

寧願每樣野差少少,但耐用d
我見到evo突然由$25000跌落$20000覺得好似幾吸引(我一直都俾呢部個樣吸引到)
但諗深一層音響嘢好少咁短時間內跌價跌得咁勁
所以先驚有伏上嚟問
之前好似有巴打對705 S3有興趣,可以留意下

AIO 都係俾入門新手玩,有啲要求都會分開砌,好似 Streamer-DAC + 合併機
都未必
香港土地問題嚴重,有時真係焗用AIO

另外如果俾埋海關用,AIO會易用好多,淨係電話揀air play就得,機都唔使開
我就係新手+土地問題
Evo150就咁睇個樣+功能好符合要求
Lyngdrof冇機會見實物

我預計買一部AIO+LS50 Meta
會駁部Technics黑膠算
遲啲再買多個CD player
Lyngdorf 可以去代理或者V8 Hifi試

我用左1120幾個月,覺得好好用,推小座地都夠氣夠力
仲要丹麥做,唔係MIC
我用左evo 150大約一年左右,之前都試過畫面反白同update完之後冇聲出要reset。之後廠update左2次firmware直到而家暫時都冇再有問題出現,論AIO我覺得呢部機算係咁,有RCA同軸光纖XLR phono pre-out AB speaker USB ARC,出力夠聲唔差,而部機我主力係當前級用嘅。
為左個rca in 比多幾千仲要推力細左
即係你覺得直接買LS50 wirlesss 2好啲?
你將所有野攤開黎睇就知點揀

Spec: w2贏
調音: w2 kef出聲一定夾聲
空間:w2贏
價錢: w2贏
Input : evo 贏
耐用: 2樣都係AIO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞