[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
moode audio,

試個其他, volumio 好多feature要畀錢.
moode dsp, upscaling , 不過試過upscale vs 44.1hz no sampling (Holo spring) ,都係no sampling 最正.
唔該師兄先
但我今日已經屌左部二手了
ching買咗邊一部?
正呀, streamer 甚至連i2s 都有

class AB 100w, 你用佢嚟推乜嘢喇叭?
同片中一樣
Tannoy autograph mini
正嘢,好過Evo150
對喇叭有乜感想?
Roon值唔值得買?
諗緊趁唔趁加價前狗衝咗先算
我木耳
人聲 弦樂音色係幾好聽
用嚟睇鹹片唔錯的
但低頻同動態唔會話好好
(不過我都唔太鍾意低頻太勁
pair with Micromega M-One 100 會有一種細膩嘅感覺
而且要留意連低頻都有細膩嘅感覺
連聽rock同啲轟耳歌都係好細膩(但我ok嘅

外表係幾靚仔 本身都係貪佢靚仔
但我本身理想係咁

依家放係我間房 有種一言難盡嘅感覺
佢唔止想加價,直頭想閹走lifetime license
你試完覺得好用就去馬囉
上r33睇吓有冇人放ac囉
我睇啲人放到同官網差唔多價
情願自己買新license算了
之前見平
不過我都係自己課
我試用咗幾日(裝落Qnap nas)
用落都開心
係覺得load歌有啲慢
唔知係咪要換個快啲嘅nas定係要換ssd

不過依家唔買
遲啲加價+冇lifetime先買仲搵笨
想睇相 知道係乜感覺
其實Roon 真係咁好用, 定你有好多好多歌係storage ?

Spotify 己經好滿足
我有500幾GB無損
所以想認真少少對待

不過開始咗個試玩先發覺Roon真係幾食resources
屋企隻nas舞唔掂
又唔想用自己啲電腦做server
Roon 好多出名品牌 streamer 都 support, 變左換機都唔洗轉 software, 幾方便. 唯獨 aurender 唔 support, 本來我想買N200, 最後都放棄
無roon 係aurender 嘅優點同缺點
買咗先講,之後先慢慢研究裝去邊
個人覺得個core其實裝去任何機都唔影響音質的,最決定性係個end point / DAC嗰度
而你應該考慮load database同cover art等等順唔順
NAS條路其實幾好的,因為好flexible,不過一開始setup門檻唔低
QNAP唯一好處係佢out of the box已經支援(好似隻Roon app有響佢個app store?),不過作為NAS用佢有好多問題
而如果你本身嗰隻QNAP個CPU唔夠做,RAM唔夠,無SSD cache,或者bay數唔夠等等都可以拖慢Roon
Roon最緊要係裝響夠快嘅volume度,有人會特登開個SSD volume俾佢專用
不過以我為例因為隻NAS已經要應付其他studio內用途所以隻NAS係OK勁: S記DS1821+, 8bay 12TB helium disk, 1+1TB NVMe SSD write cache, dual SFP+ 卡 (20Gbps)
咁樣唔需要特登界SSD就咁俾Roon行就OK,不過我再多一重係裝佢響docker container入面
基本上幾條友stream DSD都唔會有問題同埋個interface好順

其實你可以用部電腦行住先,起碼唔會窒,之後先慢慢砌end point
如果無用開 roon , aurender 本身個 app 都好ok. 但對於用慣 roon, 真係唔會為左買佢部機放棄重新 set 過
如果用自己電腦加PLEX 同ROON 比
咁ROON 有乜優勢?
bit perfect audio
Plex你set到嘔電先有機會做到
而Roon本質上係建基於bit perfect呢個要求之上
另外有DSP, multi room multi zone
本身Roon比較弱係offsite / remote playback不過佢近排出咗Roon ARC
metadata方面Plex係電影向而Roon係music album向,尤其係要display classical music時
Roon唔係無弱點不過佢真係解決到好多好多問題,係完全無對手咁濟
bit perfect audio 即是點,這點唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞