[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
Budget 2萬左右既二手 DAC+streaming 有咩選擇?
Lumin t2 好似無 dac
定應該分開cheap cheap dac + 好既streaming?
auralic Altair g1?
分開就寧願streamer平啲 DAC都要買好啲
可以分開玩我會揀平平哋streamer + 入門歐洲R2R DAC
ifi zen stream + soekris 2541 / metrum onyx / rockna wavelight (可能out bud)
己經用緊accuphase E-800
所以dac/streamer 唔需要前級
想要dac+streamer 一體,少一套線
Auralic Altair G2 係唔係好選擇?
Kef LS50 meta + amp 同 wireless 2 大家會點揀?
Budget幾多?

15k至30k買wireless 2

其他就可以揀meta
唔理budget。但兩款個音質有無分別?
我比較擔心主種式易壞d
G2.1二手放緊30k左右
我覺得Auralic聲底偏清 睇你個人口味
但個app算好用
差唔多價位一係就Cary DMS600
如果依兩部,我會建議G2.1

睇唔睇埋LUMIN T3?
依家Lyngdorf 1120 平咗咁多,我覺得可以考慮LS50 Meta 配 1120,Room Perfect 有好大幫助,而1120 嘅網絡連接能力亦同Wireless 2 差唔多
有無用緊1120 巴挒打介紹下
睇片佢個app 好鬼覆雜...
水機真心好平...差唔多7折
同二手naim atom 差唔多, 我都仲諗緊
其實係行Room Perfect 果度有少少複雜,setup 完之後好易用,Airplay/Tidal Connect 都可以直接控制到部amp 嘅音量
第一次做room perfect要摸吓,不過都係step by step無乜難度
如果有sub要set好晒分頻點, rolloff filter, delay, 距離先搞room perfect

米奇頭電線
Thanks, 小弟新手, 等我研究下Lyngdorf 1120先
要買就快手,gbp 反彈緊
想請教下電腦入面flac file點樣播最好?
依家用3.5mm to rca cable插amp,音質差過CD好多
加個Usb Dac
感謝兩位巴打
有冇巴打用denafrips amp?好似一致幾好評,平靚正嗰隻
支那牌子,不了
銀彈唔夠
搵緊啲抵玩嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞