[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
買一對不如買ls60?會唔會好聽好多?
睇戲聽歌兩樣野
睇戲追求包圍同震撼,玩前中後置被動喇叭同一隻surround AVR擴音機駁埋一齊,前題係你可以拉線,而家多數玩dolby atmos, netflix 同disnet +都好多戲名劇集support, 仲可以玩埋天空聲道
聽歌就追求音場結像
一對兩聲道(左右), 可以被動,一部雙聲道AVM +一對喇叭
或者all in one 主動式,你講個啲 ls50 wireless
你隻kc62兩樣都岩用,睇你邊樣緊要啲
但應該好少人一買就買左隻sub先,仲要貴個隻
KC62夾LS50緊係正,但點解話得8k budget
因為執到平嘢所以就買咗隻sub先
佢呢個size好啱窩居

我都喺prefer兩聲道
因為其實無位放咁多隻喇叭,等空間大啲再考慮包圍感
kc62夾返LS50 wireless 2啦,有bass management 容易玩到好效果
唔介意passive, 平玩可以睇睇bluesound powernode edge 加對wharfedale/ Q acoustics, 之後可以加兩隻bluesound flex 做後置睇Netflix
咪玩啦,你有冇聽過先,Luxman 最差個期係俾韓國仔收購左,呢廿年啲機全部都係日本本土design & made
近幾年啲嘅機我都聽過,全部都唔錯
不過香港好似唔太hit ,歐美反而多用家
但可惜out budget, 最多搵隻2手wireless 1 頂住先
我知大部分人唔太鍾意2.1 聽歌
但我就鐘意有sub墊一墊最低個層
二來crossover 左 對喇叭 唔使推咁多低音無咁吃力
又是果d 老問題,聽歌一定要2.0 2.1唔得咁
我都覺得係口味問題
無對錯
我同意,同埋始終好多base有得調教
唔鐘意咁重,可以輕輕地一浸。
對喇叭出到20Hz +-3dB咪唔洗加subwoofer 囉
特別喺小空間可以調較隻sub出力
座地喇叭冇得控制bass, 隨時有駐波問題
唔是個個都用到atc scm 或者是jbl 15吋lo

我夠想用4 隻15吋subwoofer 玩到9.4.6 啦

香港邊有可能
一對細座地 郁難擺
仲講20hz
2.1聽歌好啲+1 但用pure direct都係2.0出聲
唔知今次又加幾多呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞