[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
想問naim 機用夾唔夾?
其實加個火牛對SQ 有無影響??
一定有影響,問題係你聽唔聽得出同到底係變好左定變壞左

純個人睇法:原廠日本機設計㫭係用日本電壓就設計同測試,變左外銷貨就算係原廠機身改電壓,都已經同本身設計唔同左,會唔會已經唔同左聲底甚至衰聲左直係冇人知,我就唔會太執著

用一隻靚的外置降壓牛會唔會衰聲/好聲過行機,真係要搵人盲測試下
naim forum都好多人夾tellurium q black線,應該幾夾
利申:我都係
咁我買條black試下先
想問下2m 會唔會太短?
見d 人話點都要買3米
因為太短會"無線味",少D條線既特性出嚟
但其實都你睇你鍾意,人地賣得就實有人買
再利申:我用3M
我想問問細書架+all in one tube amp+iPhone 6s用spotify 播歌,洗唔洗中間加個dac?

上網搵過好多資料都唔關事,通常都係話lightning 就要加dac,但我已經有3.5mm,而且spotify又冇lossless /hi-res,係唔係加黎都冇乜用,上網又搵唔到iPhone 6S 3.5mm輸出幾多
你買部 有network + 有 Spotify connect 既all in one 就無痛聽 Spotify
3.5mm就唔洗dac啦,可以直入amp
iPhone 出3.5 轉RCA入amp, 個聲音質素應該慘不忍睹
唔關lossless/hires事
平平哋搵部streamer例如bluesound node, 好過用iphone 3.5mm
Spotify connect用電話控制,user experience 一樣
未來店買左條TQ2 black 2試下
呢4條各位Ching會推薦邊一條?見futureshop 4條bare都差唔多價錢
1. Audioquest rocket 11
2. QED XT40i
3. QED Revelation
4. Chord Rumour X
新手一問

擴音機駁電腦用
因為電腦得一個 hdmi俾個 mon用左

只可以用3.5
3.5我唔知插邊個先岩
救師兄指點
Thx

你呢部surround avr 嚟wo
電腦HDMI 入 avr hdmi in (電腦揀經HDMI 出聲)
Avr Hdmi out 返去monitor
Avr 要出聲時 揀返去岩既hdmi input
我電腦得一個 hdmi俾個mon用左

仲有咩方法可以用到hdmi ?
你有無睇我寫咩….
有睇 但我太弱 唔係好明
Avr hdmi插落電腦?

Mon果條插入 avr ?

我理解有冇錯?
mon 插avr hdmi out
主機/notebook 插avr hdmi in
試下先 唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞