[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
Luxman 應該無畀韓國人收購過,但八十年代畀Alpine 收購後,出過一堆平價機。直到九十年代Alpine 賣走Luxman 後,沈寂咗幾年,喺九十年代中先變返Hi-end 嘢
小弟不才 想問下依家用緊EF400 +s880DB
如果想升級換個書架喇叭 係咪換個被動式會好d
budget 7千有咩推薦去試下
主要係打機同埋聽Jpop 女聲
如果轉被動式 你仲要買埋amp
7k 好有難度
amp我買左個EF400 依家唸住Budget 7k樓下換個喇叭
EF400耳擴黎喎 點推喇叭
我見佢後面有XLR RCA插頭 應該可以咁樣接喇叭?我依家就係RCA接部880db
RCA可以插有源喇叭 但唔可以插被動式無源喇叭

「除了內建擴大機的主動式喇叭之外,所有的喇叭都必須依靠喇叭插頭來與擴大機做連接。常見的喇叭插頭有三種:香蕉、波浪、Y 型插,」
Thanksss巴打 即係我依家剩係可以駁主動式喇叭
想換嘅話係咪揀有XLR插頭嘅喇叭 配合EF400 全平衡輸出

定係其實唔好搞咁多野EF400嘅話駁返880db就算 唔會好大分別
升級喇叭都會有好大提升。

你有幾多位擺喇叭呀?
每個喇叭極限係30x20x45 around 7k依個價位有咩選擇?
Tannoy gold 7

thankss巴打 搵日去試下我見gold 7仲有隻premium 6000幾 抵唔抵玩
冇野了 睇錯
Budget $1000樓下
Edifier 1700BTs/MR4
Creative T60/T100
邊款推得過 定有其他更好介紹?
主要都係一般打機睇戲 音樂聽開J-Pop或者流行曲
唔好意思,新手想學下野,有個小問題

個Balance點解係拆左做左同右,唔係一條入去架咩
係得4.4/4 pin xlr先會一條過
一般過機嘅balance 都係左右各一條
咁用zen dac係咪要揾條4.4 to兩個6.3的平衡線
係,我諗要自己做或者搵人做
應該冇成線係咁嘅組合
唔想煩就RCA算
ok,用rca算
505uxii youtube見人開機殼,用隻馬拉方牛,雖然又唔係話推料就好聲
對比金仔好似造工好D
新手一問 zendac 可以直插喇叭? 一路都係當耳機amp用
可以直接line out出active speaker
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞