[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
試左係冇畫面

Avr 可能要入 setting 搞HDMI
同埋AVR 有好多個input
有無 set 岩
佢有顯示我張顯卡名
用過QED同chord夾naim+proac , 鍾意chord多啲
依家換晒啲機仲keep住用對chord epic
電腦試下插第 6 個 hdmi port
manual 有講淨係呢個 port 先食到某 d resolution 同 refresh rate
再唔得就試下對番 manual Appendix 嗰頁嚟 set 電腦 refresh rate
仲送個光隔,啲DIYer點做生意
我最近都想入手fyne f1-5
跟隻accuphase同auralic
巴打用後體驗如何
我聽過e800同e5000 感覺e800係有力啲 但聲底會再暖同膩啲
Class A就係追求暖聲同甜
金仔就更加甜上加甜
但太甜搞唔撚掂不過fyne 我覺得又未止於唔岩播多樂器既野 聽完我又覺得佢層次幾分明
Fyne 好野黎

不過如果你係超級bass head會嫌佢bass唔夠勁

同埋號角喇叭唔係個個人鍾意 尼個就口味問題
咁tannoy呢?
舊tannoy冇聽過 不過鬼死咁大 香港好難玩

新tannoy聽人講就已經唔同晒 冇左以前的味道
我自己就冇興趣 淨係唔記幾時音響展聽過下 係聽完完全冇印象嗰種
我最後買左marantz40n夾fyne f1-5, 另外買左隻rel t5i subwoofer

聽左兩個星期體驗,人聲真係好甜,低頻亦都同國仁講一樣,非常高質,個低頻量我係睡房聽歌已經好足夠,開到40%音量直頭氣勢超強,聽hans zimmer好正,樂器同音樂結像真係好清好sharp,聽歌我就會關隻rel,睇戲先會開rel

但好可惜我只係當佢係電腦喇叭,兩隻喇叭只係相距60cm....大音場出唔到黎...而馬仔40n本身音場又係細d,我又上唔到腳架,呢方面我就試唔到f1-5真正實力

另外40n本身d聲係淡同薄聲d,你跟accuphase d聲應該好超多,有樣奇怪嘅係呢個組合我分唔出spotify同tifal音質分別以前仲用緊幾千蚊喇叭果時,覺得spotify音質好唔得,一定要tidal mqa先夠好聽,依家覺得spotify都好夠聽

我個人小總結就係對fyne f1-5就算開得細聲同大聲都好好,好適合做近場喇叭/當電腦喇叭用,期待run in多幾個月嘅效果國仁同陳甯冇吹水

巴打或者試聽埋b&w 705 s3先, 都叫做係同價位對手
其實聽歌都要開隻sub, 48Hz唔算潛得深
巴打,40n夠力水推?
我反而好想知同LS 3/5a或者Harbeth P3比會點

邊個聽人聲會靚啲
的確係 但佢只係應潛就潛bb&w好似唔洗錢咁
夠,當accuphase e280係90分,40n就係75-80分到
所以我諗住如果入手
就會當對fyne喺廳用
我屋企細,一開sub就太影響到屋企人,逼住唔開
廳用會唔會要F1-8先夠?
個廳都係得百零呎
隻sub用途係補返對喇叭出唔到果浸,應該唔會太大影響架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞