[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
其實純聽音樂唔加sub 都夠做
睇你聽邊類型音樂,仲有個作用就係減低喇叭既負擔,中高音更加好
其實除非係heavy metal, disco rock之類,或者sound track都可能要,應該都唔會有咩音樂非要加sub不可(最少我自己除左metal乜都聽咁濟,但從來唔覺得有需要加sub)

之於話減低喇叭負擔,咁前提係你隻amp本身唔夠力推好對喇叭,咁我寧願玩bi amp好過加sub

聽音樂加隻sub、要set得好補得靚其實唔容易,同玩HT加sub係兩回事
真...sub話就話墊一墊個低頻,但我就係set得唔好補得唔靚先唔開sub,又或者係我隻sub太入門級,可能要旗艦級sub先容易補得靚
F1-8 已經係幾倍價錢
同埋其實F1-8 有40幾cm深,都唔係咁易擺位
記得好似47cm,真係好鬼深

雖然話可以近牆擺,但個廳都要有番咁多上深到先擺到
自己試過加sub返唔到轉頭,可能因為對P3ESR冇bass
所以依家揀amp都會睇埋有冇bass management
咁P3 得75hz又極端左啲

但正常去到40-45hz, 聽音樂係好夠,因為低音單元係會roll off, 唔係話過左say 45hz 就即刻出唔到完全冇晒
巴打覺得P3好唔聽?

我諗住等佢出45週年版入返對P3或者C7試下佢所謂傳統英式中性暖聲底
好滿意,配合KEF KC62+Lyngdorf 1120 已經冇乜動力upgrade器材,係間中會身痕想試吓易推啲嘅喇叭
如果聽慣現代喇叭會覺得呢啲傳統英式好矇
1120都推得郁又唔難推喎
不過我係想試下配300B 單端玩 得4W可能有啲唔夠
雖然我見有啲yt話300B推都好ok

Lyngdorf有room prefect, 加sub 仔梗係易set 好多

我自己隻座地算係偏高動態高分析力,係想另外砌多套黎淨係聽歌仔用,矇啲同唔夠bass我又冇所謂,最緊要係人聲出黎靚
harbeth 聽人聲絕對正,用嚟睇電視啲對白明顯自然真實過proac
其實呢個size有啲尷尬,一般電視櫃計埋離牆距離都好難擺得落
變咗焗用腳架
但用得腳架又不如座地
諗起當年一篇支那奇文
長知識
而家用緊EVO4.4, 用M記8012 AV amp推緊
原本想加隻Yamaha AS1200, 但睇睇吓...不如Yamaha AS2200 或 Luxman 505uXII啦
而家又睇到Luxman出507Z
好似妹仔大過主人咁

大家覺得推好EVO4.4 係唔係AS1200就夠有突?
建議買budget 上限最靚,將來有錢再換喇叭
想問NAIM ATOM 夠唔夠力推LS50 META ?
買左部二手身痕想換埋喇叭
一隻monitor audio silver 200, 一隻係wharfedale Glendale XP2, 我又唔覺Wharf 好矇
Accuphase E-4000 行貨開57k

日本未連稅先630k
師兄有冇用隻kc62 睇戲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞