[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
你隻膠盤應該冇內置phono amp, 冇得就咁rca轉3.5咁插LS50W2, 最少都要加隻phono amp

同埋你咁rca轉3.5, 去到喇叭入面再轉返做digital 攪dsp,之後先再經dac去amp,啲音質肯定唔會好
咁你不如唔好玩膠

同埋你玩得膠又聽CD,點都係分開買方便日後升級
講起Cd
其實我都煩緊仲玩唔玩CD
本身仲有一堆
但依家已經買膠遠多過CD

如果玩CD又要諗買咩機
定係買audio lab omnia包埋
利伸:evo150 用家

同樣因為土地問題,只可以買evo150,因為得佢最矮身 all in one

好:
all in one 真是好方便,海關都會自己用佢黎airplay 播歌
好多插頭可以用
又支援好多野,自己有聽moov, soptify, qobuz 同nas 買歌,evo 150真是樣樣有
佢播歌的樣真是掂,有封面又有config 睇

唔好:
貴,同樣價錢買nad 真是好玩d
加埋all in one 玩就是咁玩,無得有其他function 駁機去升
佢有sub out 但無active crossover 要自己set

都唔係架,AIO有pre out就可以做純streaming dac (+pre amp),另加純後級/綜擴,到時你想玩胆機又得,試下老金老麥又得
如果好似Marantz 40n有power in 就可以當純後級用,試下唔同pre amp

所以新手買AIO 其實都係好選擇, 等玩耐左知道自己想要咩先再upgrade 加野都好方便
最簡單買部CDT,有平有貴都多選擇

又或者直接買部SACD機,個人覺得DSD係好聲過黑膠,又冇咁煩
同意 2ch 真是玩無止境,初頭玩下先知道自己想要升喇叭定升amp 果邊先多d
一般interface係suppose你著佢先運作,尤其係bus powered嗰隻,佢可能依賴host (部腦)去行USB野未必可以獨立pre-amp咁用
你不如求其用OTG線求其插部電話睇吓會點
唔該坦克巴
我用iPhone ,係唔係用佢條lightning to camera 果條就可以?
係呀不過你本身已經有? 無理由咁貴買番嚟試
仲諗住買嚟代替屋企sounbar
其實2 Ch同soundbar兩樣野黎,用途效果完全唔同,好難互相替代
我由一開頭玩 2018年既 amp (3) speakers (5) Dac (2) streamer (2)轉左好幾次了
巴打好有錢,一年換一次喇叭
38k 連40n 幾抵屌
全部二手,買賣都冇乜蝕.
有冇啲外表靚 唔洗太大力
但體積又比較細嘅後級/解碼勁綜擴推介?
budget ~20k (會考慮2手)
最細部應該係bluesound powernode? 白色一個盒仔幾靚仔
全新都係8k唔使
咁又唔洗咁細
我預返evo150個size
但我唔洗串流的
不過如果有CD功能最好 (冇都唔緊要)
諗緊Naim uniti atom /nad m10 v2/evo150
但哩幾部解碼勁唔勁的
本身無
睇緊有冇平啲嘅替代品
噚晴試完大屏風喇叭 真係好吸引
各位師兄好
最近小弟想三千銀左右入手對有源喇叭
暫時睇緊audio engine HD3同 edifier airpulse A80
師兄們覺得邊個好

另外想問我本身有部M11 Pro DAP
可唔可以就咁connect dap去喇叭播聲
定係會唔夠力,都係要額外買部枱amp/dac先玩到
唔該晒
我推介
streamer :raspberry pi+ hat 用 moose audio , output 用i2s $1200+200,

( i2s output 覺得好過 USB coaxial optional )

DAC : Denafrips arises 2 or Holo audio (R2R DAC)唔好買audio GD. $4000-8000

Amp: 任何二手近5年既 Class AB 200w-250w 再睇forum and review $10K.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞