[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
https://youtube.com/channel/UCBN7dOeYQN6-KF8fI7Ddx6g

呢個日本channel 好多人玩JBL horn
用老麥好正反而冇乜人玩金仔配JBL
https://youtu.be/QJA8Ss1SMAQ

平價入門all in one 多一個選擇
同powernode 分別大唔大?
主要係細左,放大方法唔同左,功率亦都細一半
(但個人經驗,數碼直放就算數字上細過class D,但實際出黎推力未必真係差啲,尼個係之前試聽lyngdorf 1120同nad m10 v2出黎的感覺)
試下播啲大動態爆棚野聽下,睇下會唔會咁

「擴大機供電速度跟不上,會軟腳
軟腳就是瞬間聲音會糊掉,頻寬縮小,無力的聲音
這是所謂的推力不足的現象」

細class D 可以睇下bluesound
多謝乖巴介紹
我都是差唔多
同海關聽音樂是20至30
舊野或演奏就40
試過播鬼太鼓播到60都頂得住,個低音是咁震
我播鬼太鼓同絳州大鼓播到60都okey 應該夠力掛
推力唔夠同音量大小冇直接關係

「通常係指一般聆聽音量,播啲大動態,同時好多唔同樂器(聲頻)時候,聲音會唔會散左,結像模糊左,聲音痴埋一舊,低頻變得好虛,唔實淨」

(上面堆野都係網上炒返黎
謝謝藍田巴,但睇完段野都唔清楚講乜
搵日去友誠試下機,應該會易明好多

聲音好抽象好難用文字形容
友誠應該唔會有鋪頭會試一d 唔夠力的組合俾你睇
推力唔夠啲音會好乾, 無哂餘韻, 結像散, 低音無音壓, 再誇啲就啲音得番上半截
愈大聲就愈feel到
好正,有埋hdmi arc airplay都係£599
佢話音質同powernode差唔多
睇spec 係好抵玩
不過真係要揀喇叭夾
始終8ohm 40w唔係所有喇叭都推得好
仲要min impedance 得4ohm, 真實表現真係要等10月出左貨之後睇多啲用家評測先知
夾白色Q acoustics 好靚仔
不過出咗呢部powernode好似有啲多餘,對推力有要求直上NAD好過
我覺得尼部似實驗品,第一次試用direct digital amp技術
可能試完ok 就會慢慢全線改版唔再外購class D module
希望佢哋整合吓啲產品,依家NAD啲all-in-one 多到好亂
淨係睇個標題已經笑左

https://youtu.be/nLQmQg_tQxw
NAD C700 得唔得?
我見細部又靚仔
買左部點歌機係屋企唱k
駁左部av amp 出聲好怪
有冇mixer+唱 k 喇叭介紹?
Nad 有乜出乜,點會整合
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞