[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
幾百蚊買對155夠做。唔好投資太多
買左喇叭先揀amp,好大機會出唔返試聽果陣既聲

之前官方價係$30900, 加左$3000

不過香港代理好似未跟
我都諗緊買1套
b&w705 s3 白色+腳架
Amp 馬仔40n
2手馬仔30n+model 30
2手nad m33

或者就咁Kef Ls60
我就係睇中左155但驚唔夠大 gold 7 個深度有成29cm 155得19cm
想最慳就揀40n, 不過40n音場細,發揮唔哂b&w大音場, 推705都只係岩岩好

聲應該30n+model30最好,音場又大聲又圓潤推力又夠

但馬仔個heos app聽講好差

唔鐘意heos app嘅話,就要揀nad

ls60睇你鐘唔鐘意kef聲底,我個人就麻麻
依家玩HiFi 真係早買早享和 遲買貴幾千
度下200個size 岩唔岩用?
F1-5 好似唔使太貴嘅機都推得出大部分聲
所以可以遲啲再upgrade部機
越玩越有

我就覺得f1-5 音場大到擺廳都夠,低音夠快但個量略少
但再上已經係f1-8,價錢都幾級跳
yes,我就係睇中f1-5易推呢點

f1-5音場都大架,只係大唔過音場最大嘅b&w,我自己買左隻二手rel t5i subwoofer($2500)墊一墊個低頻

如果有能力買f1-8, 就一定買b&w 805d4優先, 805d4係我心中書架之王,睇戲聽歌都無敵
到買得805d4, 又要準備一大筆錢買機,可能嗰到都有1.5對d4了
不過呢啲就真係睇口味同信仰
英鎊,日元都跌咗20%
好機會換齊喇叭 amp
我都想買部CD transport
805 D4 嗰價我寧願買小座地
睇你要咩聲
同價位唔覺有小座地俾到一樣質素嘅高音
fyne 1-5真係有咁好咩
除咗聽女聲之外其他音樂都唔係幾掂
聽小品都好OK 喎

piano sonata 同violin sonata 琴音都好靚

係大棚野唔掂 不過咁細隻書架預左

反而我覺得聽rock/metal 唔夠Elac S503爆得 不過Elac係double 價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞