[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
買兩塊黑麻石墊底
如果加黑麻石,其實有無雖要再落腳墊?
IsoAcoustics有點貴,想試吓搵啲1k鬆內試用吓
上網見人講Linn skeet, Taoc, Foundation, isoclean, 其實分別會唔會好大
唔想太改變音色可以考慮Foundation 或者 Isoclean
唔落都得 不過有啲人會用埋
我去唔同代理/試聽event試喇叭 見佢地有啲會加埋釘墊有啲冇加

用左黑麻石,你試喇叭擺位時會易郁好多
金仔A300 13樓標價11萬9千二,唔知係一對定一部價

如果一對就好抵玩
想請教下 如果我隻喇叭得18.5kg
買IsoAcoustics GAIA 2 會唔會效果無咁好,定其實要跟返佢官網建議用返Gaia 3
因為諗住假設日後要換啲再重既喇叭都用得返
有啲心郁想轉被動
隻zen dac 係咪廢咗
巴打買gaia前記得check埋自已喇叭係咩螺絲腳,我就買左先知裝唔到要再配接頭
唔會廢
買部int amp/分開前後級,唔好買all in one amp就用得返
Int amp會平過all in one (通常)同多選擇好多 (特別中高階)
新手一問
訂咗一部amp同一部cd機返嚟 分別行100V 35w 同 100V 10w
有冇邊款初入門嘅變壓器好用?
純分享 - 可能細個時比屋企人影響所以直到而家都只係鍾情80、90年代日系機種(除evo 150因為做前級都算唔錯,一機包辦)
Sony 大法
細個時屋企人鍾意,耳濡目染
EVO 150 淨係做前級咁浪費?
播DSD FILE或者Tidal串流都會獨立用嘅,隻150就駁住對Diatone喇叭,其他都會用隻後級出
想搭單問下 兩次前級放大 係咪一定會失真好高?
而家用緊AVR 一部過聽歌
諗緊點樣分家
不過我最想係聽歌有對 有源 內置串流同DLNA 可以 唔使開部avr, 就咁平時 著對喇叭就聽到歌
用x4700 有pre out
搵部support 有串流+ RCA input 既 有源 做埋前置 得唔得??
其實好多玩法
關鍵係你會唔會照用番對野做surround嗰時main LR
蝸居就一定擺唔到兩對喇叭架啦
一對做曬
咁你av amp係真係推緊5.1或以上?
搵部有home theatre bypass嘅合併機
或者confirm你部av amp其實係咪已經有
其實 執部後級半分家係咪已經有改善?
X4700百分百有pre out
不過佢好似無by-pass mode? 姐係個pre-out係process過後,佢係預俾人pre-out去後級再推而唔係預你出signal俾第二部機,同埋個level會跟AVR個volume
姐係如果無,你會想先去stereo機,不過如果你慣咗用AVR switch野會覺得好亂,不過要音質就唯有咁
有冇試過LS 60, 我見的review 話高音甜低音勁 (26hz),講到呢個價錢絕無對手,好多人甚至放棄自己套amp同埋passive speakers 換

未聽過只係用過 Q300, 唔同impressive.
我都有考慮過, 又係見D REVIEW有讚冇彈, 都係等陣先
話曬KEF都畀人收購咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞