[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
保證個file / 條stream完全無損,直到你DAC
聽落好似無咩咁難,但當你牽涉到幾部機幾間房同network就勁難
如果只係單人用戶對住面前一部機,未必太需要Roon幫你搞
明白,多謝坦克巴
啱啱插咗隻手指落個nas
將個database裝落隻手指
反應快咗好多

依家起碼有方向知道要從咩硬件著手
我應該會課Roon
之前我用blue sound node 2i Spotify 同 tidal coaxial 出去gustard x12 我覺得差唔多

之後用左raspberry pi + hat I2S 出去DAC有好啲

再換左部DAC 去Holo Spring 有好啲

部 amp 本身有4粒single 1粒dual opamp, 每次兩粒兩粒咁換 sparkos / imagery lab 每次有好啲.

由頭到尾我都係Spotify , tidal 啲歌少選擇又用唔慣.
聽Spotify 就唔洗搞咁多野啦
一部avr x4700
睇戲聽歌all in one , 又係主力Spotify 搞到無咩動力升級
Spotify 應該好快出hi res, 升級定差唔多
spotify 玩hi res 你部機就解唔到,要升級2ch 了
要睇個 Spotify connect 會唔會update 或者本身已經得
粒clip 就 24/192 一定無問題
roon 其實有乜用
對我嚟講係一個將music library present得好靚好靚嘅software
4K 內, 有冇一對既主動式書架喇叭, 有光纖/USB 輸入同有埋bluetooth 同airplay? 如果有RCA 同HDMI 就更好
music server library 整合
即係你換 streamer dac 都唔洗換軟件
大部分主流都有roon support
另外個人覺得最主要功能係 roon 既 dsp
可以 upsampling / 轉去 dsd
小弟想入手wharfedale 12.0 自己本身有解碼
所以應該係差部後級
想問下各位2k內有選擇嗎
我research過得 lepy是同fx audio
新屋 (空間5m x 5m)想買套座地喇叭,新手,budget 30k內全套,聽流行曲同交響樂,鐘意高音 人聲

行左轉旺角,都係比人介紹

本身目標想要all-in-one, 諗緊powernode or NadC700,因為家CD唔多,都唔想儲,所以主打串流

喇叭睇左 Fyne audio F501,Focal Chora 826,鐘意前者多d

有幾個問題想問下大家

1.掙扎緊應該照去all in one機 定係 bluesound node2021 加 一部amplifier

2. 如果真係去馬 Fyne audio F501, 應該配咩M ,c700係咪好選擇?定都係powernode再配M

3. 有冇介紹,應該咩方向去搵?去左幾間鋪 大家都係推返自己代理,有時又唔同M,又CD又串流,好難比較
30k一套,仲要座地,其實都冇咩選擇

聽交響樂,仲要係推座地,真係諗唔到有邊隻平價amp可以推得出大動態闊音場

Lyngdorf/nad m10都講緊要2萬,Marantz 40n要萬7
入門咋。咁50k內有冇選擇?
nad m10v2 都有考慮過? 比c700好很多嗎?
性價比amp可以睇埋新出audiolab 9000a
有usb dac駁住電腦聽先,之後加任一串流機仔node之類又得
巴打 audio lab啲純後級點睇
8300xp 二手好似幾ok
諗住俾部 x4700 pre out俾前置左右聲道
外國都幾好評 呢部我都有睇阿 甚至再大power d musical fidelity m6 prx

不過呢d機二手勁蝕 想再升級就煩d
所以諗住執二手
正價 成萬三 不如加多少少 上Yamaha As1200
副amp好過C700
要平就買C399好過C700,副amp同M10 一樣
好似都係要分別買, m + bluesound node 2021 比較好
33有部Denon 110放售,正嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞