[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
用xbox得hdmi out焗住要經amp出聲
用嚟聽返七八十年代日本舊歌好正
咁嗰部咩amp黎?av amp? Int amp?
有冇pre out?
冇就head phone out 再轉rca
新手唔係好明
點先知對喇叭有冇dsp?
如果隻喇叭得analog input, 咁個dsp係點玩法?
有冇電視用音響推介想順便聽埋歌🙇🏾‍♂️一萬內
有dsp 係賣點黎,官網一定會講。

Analogue input咪先a轉d再d轉a
分開買
分開買咪貴好多有冇啲可以兩用都fit
soundbar
平價soundbar+主動喇叭可以唔使一萬
不過音質唔好太高期望
金仔配elac係咩聲
咁如果拎哂一萬整hifi 有冇咩推介唔一定要主動喇叭
大家好, 剛入手 X 4700
有咩 SW 好介紹, $ 5K 內
有咩前後 SPKS 好介紹, $ 5K 內
又要電視用又要聽歌,俾多一萬都未必夠
應該買住個Soundbar 先, 唔夠再買
Bluesound power node
+ mission LX MK2
naim muso2 唔ok?
其實尼類一件過音響同soundbar一樣,最大問題係左右聲道單元太近,好難做到音場定位
當然,音色同音質係會好過soundbar

如果你對音場冇要求,純粹聽下人聲歌仔,尼類音響可能滿足到你
不過bass會係另一個問題,冇得加sub而低音單元又唔夠大,唔好對bass 有任何期望

https://tw.my-hiend.com/bentley聯名特別版-naim-mu-so-2nd第二代網路串流無線喇叭/

「Mu-so 2設計上是有左右聲道之分的,左右各三個高、中、低音單體模擬兩聲道的對稱設計並非只是擺飾,大家用一些有明確音像定位的歌曲一試便知,但如果想要有更多的音場定位的話,必須要面對Mu-so 2聆聽,而且不能距離太遠,是能得到一些如兩聲道系統的立體音場,不過無法太過於明顯,畢竟這還是單隻喇叭,整體寬度不過60公分,兩邊聲道的單體設置仍然相當接近。」
DN8
5000 內應該無敵手
睇戲 平平地爆得買Polk ES
Es20 前 es30 中 es10 後 + 隻DN8
已經好爽
點睇evo4.1 + powernode
想問埋 對線 係咪2邊都係紅白頭
因為iloud mm 原裝果條係3.5紅白線
唔岩插去 dac
🙏🏻🙏🏻Thx
你呢隻「DAC」(實質上係合併amp)只有一個output係可以俾你對iLoud,就係前面個headphone插
你要搵一條quarter inch (6.35mm) jack to RCA Y線
或者6.35 to 3.5mm直線
你新野背後全部in黎wo
得前面板面有6.5mm out
好似普通鋪頭冇買

要去深水埗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞