[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
VA音場同定位真係冇得輸
有冇人知 kef w2 bundle 送腳架之後仲有冇得用海港城coupon
新手想請教下
本身有套LS50W2 + kc62
仲有無d咩可再添置令享受更上一層樓
玩得all in one 主動式喇叭就要預左冇乜upgrade 空間

基本再想聲音好啲只可以加補品,但信唔信,覺得有冇用就真係見人見志

補品可以換power cord, lan 線,hifi 專用switch, 加電源淨化器,腳架釘腳 etc……

仲有最簡單又唔使錢就係試下唔同擺位
買多一隻kc62
多謝清意見先
如另加串流機分別都應該唔大?
我覺得就算另加串流,個樽頸位都會係係個DAC到
但隻喇叭冇記錯係冇RCA或者平衡輸入,用唔到外置DAC,所以分別應該不大

利申:冇玩過尼對喇叭,純粹鳩估
如果係foresee之後會想upgrade
不如搵部streaming+dac+pre 一體機
再加對active 喇叭
好似靈活多啲
最大路都係分開3樣嘢買,易賣又易買
被動喇叭
合併amp
streaming+dac
買大路果啲咪易賣

冷門少少蝕一半都無人接
想買條最基本既rca線駁Marshall stanmore有冇推介
咁買套冷門二手囉,最抵
係架,你估啲人買B&W同金仔係貪佢地好聲咩
買音響唔係睇好唔好聲,啱唔啱自己口味,而係要睇放二手有冇巿場,好唔好價
玩到咁都唔知玩黎做乜
香港唔似外國咁可以三十日退貨,買左唔arm 後要carousell 賣好麻煩
真係好似得番3 幾個品牌咁 來來去去 mc/金/bw 其他品牌無乜人講 二手無人要咁
但冷門二手真係碰運氣,同埋都要有啲經驗先知佢係好嘢。例如Micromega M-One 係幾年前Micromega 攞嚟打Devialet 嘅產品,同樣係streamer + amp + phono 一體機,但改用傳統Class AB 設計,而且Streamer 果part 行返DLNA,用落更方便。當年全新三萬幾,依家二手價一萬
長知識
其實w2 配sub 一定要配 KC62? 有冇d扺玩d 嘅 sub 推薦?
最近買左W2 ,請教下除kc62(覺得太貴)有冇咩推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞