[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
呢家raspberry pi 貴到嘔,不過我用緊 pi + hat 用i2s 轉去DAC 再去amp 都幾滿意,好過blue sound node 用optical /coaxial 去DAC.

你想方便當然 all in one la.
點解唔直接買對LS50 wireless 2
因為有個黑膠盤(都唔平)
想插紅白線但LS50 wireless 2冇
Lyngdorf係指TDAI-1120?
NAD係指M10?
多數人接觸room correction係AV amp / pre-amp個DIRAC
其次係一部份DSP speaker入面打包埋,尤其係用Genelec SAM系列
中間仲有好多新鮮d嘅software hardware,好似土炮牌子miniDSP
響唔同環節去做會決定佢影響幾多,原則上越後越好
例如studio會響speaker度做再夾埋room treatment,因為呢d野suppose係半永久唔會點變的
不過玩家個心態又未必一樣。例如你用software就可以隨時開關或者玩settings
Lyngdorf 1120

NAD除左M10v2,仲有部入門C399,可以加插件有埋串流同Dirac
同我聽感一樣 以為我木耳 sales個陣都駁埋subwoofer 做2.1 心諗做乜嘢

5萬幾我選擇b&w formation
C700推唔推介?
其實本身evo 150 $20000都覺得貴
不過見真係幾靚仔
買條好啲既rca to 3.5mm線
formation二手跌得好勁
有冇好介紹?
解決到呢樣嘢我可以買ls50 wireless
始終咁多年前產物
電子野有壽命又會慢慢過時
巴打有無介紹
用Naim atom, 本身想換bw 705 s3書架
同事好鄙視bw sonus 又屌
你幾錢budget同聽開咩類型音樂先?仲有鍾意咩類型聲底?

同埋好奇點解鄙視B&W同SF有咩好屌?

不過音響係自己係屋企聽,如果試完自己鍾意,洗鬼理同事講咩
每個的口味都唔同,大家鍾意啲音樂都隨時唔同啦
C700好似冇Dirac

如果唔介意水貨,其實可以平好多
Q1:你同事聽定你聽?

Q2:你同事聽緊乜?
其實香港蝸居,你開個volume 得20-30 就算是靚野同BT都分別唔大
我試過一次日頭屋企冇人,我部kinki exm1 amp (215w/8omh) 256/256 開到盡,對 proac rated 250w 可以食哂,

不過而家有左new born 通常都係~ 10/256

我隔幾個單位既鄰居每日音響都開好大聲, 聽埋啲老土音樂, 好在閂埋門聽唔到.
我通常都開到75-85db聽音樂都冇俾人投訴
個人喜好幾鍾意b&w
另外有次去銅鑼灣試左e480配705 s2 覺得好正想立即科水買喇叭
可能佢笑我外協鍾意sonetto ii
聽開pop, jazz, tango
預一兩皮, 其實夠唔夠力推705s3

本身用緊dali Oberon 都幾滿意其實
Oberon入門好似都唔錯
用咩擴同source?
想問 RcA to AUX容唔容易 有電流聲
如果 用AVR pre out RCA to AUX 俾ls50 w2 可唔可行??
因為 聽 歌串流個時就唔使著曬成套機咁多野 淨係用 ls50w2 就得
同意,啲聲好dry,似係單元銜接得好差嘅感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞