[音響撚]音響HIFI討論區 (21)

1001 回覆
0 Like 3 Dislike
呢幾年啲強國牌子吹得好大,特別係啲DAC
胆機先吹到天上有地下冇
二三千貨仔好聲過人地幾十皮audio note單端

實際聽落就……
抵玩後級搵啲用purifi module好過
貴啲有apollon Nord, 平又有VTV
解碼都有啲話可以砌低DCS
幾千蚊都可以有r2r 玩
好多外國評測都話唔錯
asr 是咁推中國野
支那野數據無敵吖嘛
ASR 淨係識講數據咪覺得好勁CP值超高
更正,正確講應該話支那品牌自稱的spec無敵,但有幾可信就….
唔睇數據唔通靠聽感咩

不過之前有爸打話支那機播得耐會腳軟,唔知係咪真
首先,我已經更正左係spec 數字,唔係實測數據

不過,咁巴打買音響野係咪從來唔會去實際試聽?
數據上網搵就有,試聽冇意義架喎,就咁盲買就得啦。
而且淨講數據,所有胆機應該收晒皮,唔會有人買
買野最緊要知道想要乜

我比較想要聽正確既聲多過悅耳既聲,所以我會睇埋啲實測數據
想請教下ching . Amp Yamaha rn803 , 主要聽歌,流行音樂。5000左右budget . 宜家有兩個選擇,邊個好啲
1. b&w 606 s2 二手
2. wharfedale diamond 12.2 新貨
買隻二手座地
咁隻606s2 呢? 仲有保養
印象76有個post有個ching玩開傳統hifi, 手痕買左部幾千蚊淘仔膽機都係咁讚

我又覺得少少錢當玩具玩下都ok啦,膽又好dac又好。
當玩具冇問題,但就唔好預放二手有人接
香城巴,是邊個post?
我都好想知嗰位Ching本身用緊咩器材,又買左邊部支那胆機試
想問下yamaha rn803 夠唔夠力推wharfedale evo 4.2
尼個post 咪就係幾千蚊支那胆機吹到靚聲過audio note 幾十皮胆機單野

我有朋友的長輩屎忽痕睇完買左黎試,我搭單跟朋友上左去試聽
拍埋佢本身用緊的audio research (如冇記錯)推focal座地做ab test, 結果只能用差天共地形容
平價膽機同ARC 比要贏佢都唔容易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞