Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
想請教下屋企4000尺3層樓,用mesh 定home plug 好? mesh 會唔會cover 唔到
而家2000尺2層有時打機部router 會斷
4000呎3層巴打住豪宅
一定係用mesh 啦!如果冇拉線就3頻,我諗你呢個呎數應該起碼都6隻
無限budget 可以直上asus xt12, 分機可搭xt8
有限budget 就linksys mx5300 主再搭5-6隻mx4200
而家用緊 zenwifi AX ,有2隻router
係咪去買多幾隻加落去就得
無錯…買返一樣型號加落去或者upgrade 既就新個套做主,依家用緊個套做分機
我都想幫fd問3800呎3層
見到呢個回覆想跟mx5300主+幾隻mx4200
但佢本身有用緊ASUS, AC88U + AC86U + AC68U X2
定係買asus好?
全部mx5300 vs 5300主搭4200副會唔會有大分別
R7000應該換邊隻好
刷咗merlin好穩定不過得雙核
新router4核反應會唔會快好多?
有無邊隻抵玩thx
出去搵隻行貨asus ax5400先發覺百老 凶澤重平過啲電腦舖
Wifi6 3頻點都好過wifi5 雙頻
最後聽左呢到巴打推介入左asus tuf ax5400
行貨1499 感謝
間中優惠係會平d
要捕捉時機
本身有asus 建議玩aimesh 算
除非咁樣3層都冇lan port 打通
就係無 租租,幾千呎0個port
買左兩隻5300兩隻4200試試佢
我係佢allin左 全部xt12了
係啊 岩岩捉到隻1499
幾千呎都唔諗上網
希望佢成功
請問3大牌子千5蚊既mesh 大家會點揀?

1. Asus ax1800 xd4 - 代理出名食水深
2. Linksys ax3000 mx2001 - 唔知點解各大評測都話佢比其他2隻弱
3. Netgear ax1800 rbk352 - 一d 都唔smart 既smart vonnect
AX3000 係2x2 比AX1800 係多左160MHz support, 理論範圍應該係同ax1800 一樣
冇伏,只係86u 得1個2.5g
我意思係Linksys mx2001 係速度上都好似唔夠其他黎, 評測竟然輸比RBK352
https://www.techritual.com/2022/05/30/316059/
HKBN1000 普通用途

大家會揀
Synology: RT6600AX
OR
ASUS AX86U
Linksys FGW3000 成鳩日斷線要reboot
點解HKEPC啲人有新firmware, 我check極都無?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞