Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
其實第一次接觸呢一part嘅嘢係有少少混亂
以我理解係如果你想用盡1000+1000變成有2000嘅下載速度(理論值)就要用Wan aggregation, 不過唔係每一隻牌子嘅Router都可以直接用到,而條片用QNap就可以唔使Modem支援
不過華碩牌子就要Modem支援,重點係香港冇ISP支援佢需要嘅制式,即係用華碩玩唔到

另外 Lan aggregation根據華碩網頁簡單解釋係平衡負載,當兩條1000 MB是但一條出事嘅時候佢就會用另外一條繼續上網,所以唔係1000+1000
而呢個功能多數係用響兩間唔同嘅ISP上面,家用好少會咁樣做

有錯嘅話插得細力啲
Linksys MX5502 or Asus AX3000*2
多謝師兄指點🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️ 可能我會比較喜歡前者多啲,多謝你
多謝師兄指點🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️ 可能我會比較喜歡前者多啲,多謝你
Wan aggregation 另一個名叫dual lan load balance/平衡負載
正常根本唔洗理modem support 唔support,因為佢只係一個來源,modem同router之間根本唔會有協定,就算你用兩唔同router做兩個source 都得/甚至一個Router加插USB電話數據都得
如果話要咩modem support 先用到我會話係佢個系統廢
所以由始至終都係講緊邊隻牌子嘅router做到定做唔到
普通用家邊會特別去深究呢啲技術問題
用到就買,用唔到就考慮第二隻,就係咁簡單
要玩依2x1000都好多 debug process就算比較簡單既 qnap 都可能有小問題,有 budget 一律建議直上 單條2.5g
啱呀,我一直都等緊佢2500 plan減價
師兄,唔好意思,想再請問多你一樣嘢,關於Linksys MX5502,我想請問吓,佢嘅2.4G同 5G,係唔係會喺我部裝置嘅wifi連接畫面度show晒出嚟俾我揀去連?定係 要經apps自己設定 指派🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
真係唔好意思,因為我喺網上面搵到嘅資訊,都係有關可能呢部機嘅優點,連線速度,但係佢冇講呢一方面🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
佢預設wifi 都係一個wifi 名,要入網頁介面split 開兩個ssid
🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️麻煩晒師兄
Wi-Fi成日斷網,究竟係咪路由器問題
淨係wifi 斷咪係
lan 冇事咪唔係
屋企電腦都係用Wi-Fi,有冇辦法可以check到
以前router 放廳,用lan線入牆入房,依家想試下mesh
想問下係咪唔洗拉過線,用本來條入牆線比兩隻mesh connect?

同埋用orbi rbk352夠唔夠做?
想問下RT6600AX 5Ghz-2有冇得俾device用?定係得mesh聯機先用到?
Lan 線你確定係cat5e/6 就ok
唔多裝置rbk352 都夠做,多裝置連建議MX5502/AX3000*2 或者直上三頻MX4200
正路就得既,呢啲基本野係得orbi 先做唔到
長ping
試吓pingplotter
邊隻router
想問下wifi adapter有無話邊隻牌子好用
Router用緊asus 唔記得咩型號
唔好鳩up誤導人啦高手daul wan 同wan aggregation 係完全係2樣野黎

daul wan 一般for 商用多 下放比家用簡直係弱智 大部份家用1000x 2都係同一間isp 同一條線入屋 fairover 廢左
load balance 放係家用又有乜用 你屋企開server ?
daul wan 最盡速度都係1G only

wan aggregation 係另一樣野黎 要isp modem 行到LACP 先做到 1Gx 2 變2G

btw
依家netvigator 有2.5G 寬頻啦 wan乜春aggregation 呀 直線2.5G 直插router 啦搞咁多做乜鬼野
wifi 6 就是鳩但啦90%都係intel ax200 ax201
wifi 6e 就intel ax210

個個牌子都一樣唔同左樣only
點解你要衝出嚟
Dual Wan/ multi wan load balance = Wan aggregation (無協定,單純係routing policy)
Link aggregation (LACP) 可以做到 Wan aggregation但係要兩邊的裝置都Support,一般唔會用係上網度,會用係NAS/ Server插Switch

BTW有冇用根本唔重要, 重要係E個技術根本唔洗咩Modem support
而且上面條片都試左係可以突破到1Gbps個速度
喂 你禁去是但一個router界面daul wan 個一頁見到有wan aggregation 你話我知
dual wan = wan aggregation 你真係高手黎

你咁講asus 同 netgear 個2隻一早support wan aggregation 啦 點解行唔到2g 既

qnap 個隻唔係行緊lacp協定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞