Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
Asus: RT-AX55 / RT-AX56U
Linksys: MR7350
D-Link: DIR-X5460

如果呢到四揀一係咪邊部都差唔多?無諗住行mesh都係一部機就算😂
Lan線斷唔斷?
最後都係比多少少AX58U😂
係咪用緊HGC?
網上行pccw
如果換過router都有事,似係laptop張wifi card/條天線有問題多啲
你可以試下update/downgrade wifi driver試下有冇改善先
另外,亦有機會係你打online game個server係歐美/美南洲,個ping高得濟都會容易斷線
lan線我直入laptop睇左陣直播都冇斷
但我發現連唔到2.4GHz既wifi 但5GHz就可以
同埋網速經router係90mbps, lan線直入就930mbps
唔知關唔關事 唔多識電腦野
咁係咪即係壞router? 但我都換左2個 而家用緊linksys EA9350
換條lan線
lan線你都係直插router出,有成930mbps唔關router事
scan到5Ghz但冇2.4 係咪你話換過兩個都係咁?如果換過兩個router都scan唔到2.4 係似laptop張wifi card出事
如果你硬係覺得係router問題,你可以將2.4逐個band試睇下邊條先得,5GHz都可能有干擾,你都可以試下轉下band睇下邊條快啲
我打得唔清楚
係lan線經router測網速係90-500mbps都會有
但lan線直插我部laptop就穩定900mbps以上
我部laptop試過幾次會detect唔到wifi同bluetooth個制
(即係右下角禁開出黎睇係會冇得比我禁connect)
但重新開機或者得1日就會出現番
我頭先出左去買左部RT-AX56U
一陣再test下 唔該咁多位ching
本身用緊隻ac-68u
但依家成日iphone同ipad成日load空氣
換隻ax56u 夠唔夠用
得300尺1房
想問下MX2002 / RBK353有冇得主機lan線穿去子機
間屋1000呎 本身已經穿左線
走廊位冇插頭局住要放部子機係尾房
驚主機放廳唔夠力穿入去
隻隻都可以,有LAN線完勝
想請問只用一個router就夠,就咁單隻用RBR350 定 AX56U比較好
Orbi rbr350 得 smart connect
2.4ghz/5ghz同一個ssid 不了
thanks
慳返唔洗買3件裝
https://m.me/anlanderstore

上網問下

我另一個牌子都有發生過
有人同我玩左個幾鐘
搞返掂
我嘗試下
有冇師兄用過
aimesh 2.0應該冇咁差
即係佢都係行aimesh?
aimesh = Asus mesh
即係Zen wifi唔係行linksys個隻普通mesh,只係行佢自己隻aimesh,咁即係冇乜用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞