Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
可以
其實CAT5E都行到10GB...
裝修拉CAT5E
行10gbe完全無問題
咁範圍都夠既,係睇你分機wifi 需求
EA6900 起碼都5-6年前,差唔多換啦
收到呀
打機的話邊樣會穩定啲,唔該晒
如果本身係收得清 咁我覺得wifi adapter會穩d
想問orbi 752/852 分機可唔可以再出lan線插電腦用?
唔該晒,師兄
可以
個廳用緊asus ax3000
想買3隻細router
3個個房都有lan 頭
想組個有線mesh 陣
用邊隻好
求推薦
太多未必係好事 重疊得太多會 bug

牙石細隻就 xd4/ax92u
Ax92u 成2000銀
3隻成6000
有冇d幾舊水貨仔
主要係想全屋都同一ssid同埋共用到打印機之類設備
Xd4啦咁 2000鬆3隻其實好懷疑駛唔駛用到四隻咁多唔知你啦我就少見人裝咁多隻
確保每間房信號良好同有lan 頭
如果用xd4係咪隻ax3000 要收埋?
Linksys好似一眾大牌中表現比較弱
Asus XD6呢?
可以唔洗 xd4 夾到 asus ax3000
如果想收起 ax3000 可以諗埋 velop altas 6/altas 6 pro
XD4 3件 直接aimesh 加埋一齊就搞掂
XD6 都一樣係AX5400 規格,理論上無太大分別
求救
最近屋企裝修完 整咗2個網綫位
一個喺廳 一個喺房
廳嗰個係for router 寬頻師傅拉線駁落modem再駁落router
Wi-Fi 無問題

但當我想拎個router入房試吓網綫位 唔經modem
會search到個Wi-Fi 但係no internet connection
想問咁樣點解決係咪裝修佬問題

利伸 房嗰個諗住俾電腦上網 但係電腦未到試唔到住
換3隻 可能得 ax 最入門果d 款
orbi 352 / mx2001 果d
敢用水貨可以睇下eero
新裝你就直接同佢講 個lan socket唔通
叫佢返嚟睇啦
點樣唔經Modem, 一定要經㗎喎
Modem > router > lan socket > room computer
Or modem > lan socket > router
而家我淨係去到modem>router 呢一步
想問吓router> lab socket 呢一步 應該係寬頻師傅定裝修師傅做?
(裝修師傅聲稱已經拉咗線入房個掣度)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞