Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
用雙頻mesh wifi ax3000, 其中5ghz 最高2400mbps, 1000mbps攞黎用,剩低嘅1400mbps做backhaul, 理論上已經可以用盡入屋嗰1000mbps 而冇需要上到雙頻ax5400?
2x1000 要支援 aggregation 嘅modem + router 先食到2000
唔係就只係load balancing
2.5Gbps 你要隻router 個WAN 支援先得
睇你有冇咁嘅需要
一般嚟講連1Gbps 都用唔盡
冇得手動揀backhaul 除非係wired
不過你個情況理論上唔存在
如果2樓訊號夠強 去連主機
1樓果部係冇需要存在
穩定重要d喎 5G 你開會撞到lag嘅情況應該密d
手動重連wifi 可能識轉返去5g
Wan aggregation 唔洗理modem因為根本唔關佢事
只要router support就ok
Link aggregation 先要兩邊嘅裝置都support
你想wireless backhaul就買3頻機啦
雙頻機就用wired backhaul
Wi-Fi 2400mbps會有干擾同扣減
其實黃金高登電腦節啲大牌子router會唔會減少少價
2400 講緊 wifi6 160mhz 通常要 router to router /router to 電腦先 support ,電話要 android 旗艦嗰堆先有

再者個速度都係理論 正常電話用到都係1200mbps 嘅6-7成咁上下
好少
所以如果我啲devices唔支援160mhz, 其實同ax1800冇分別
以 ax3000 同ax5400 比較就多咗天線,範圍叫好啲咁

Ax1800同ax3000 比就 cpu 慢少少,要睇返你有幾多部 device 用
咁轉個問法,入屋只有1000mbps, 有咩情況下會用得盡ax5400, 5ghz 嗰 4800mbps
RBS20/RBS40/RBS50 互相兼容
Carousell有
Wireless backhaul
內網傳輸
RT6600ax幾時先有貨
正常夠做,唔夠先aimesh 加多隻
唔該晒
唔該晒
請問依家有咩wifi 6 router仲support電話線
好再理解下先 thanks
買AX86U 掂唔掂?
都唔係既 2.5g 會足1000
1Gbs 頂多800幾
想請教下
係咪無乜router support wan aggregation ?
之前用Orbi 都係要modem support 先做到
唔太知其他牌子係咪都咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞