Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
唔該哂
最後去咗美馬買rbk13 價錢真係吸引
如果用緊LINKSYS MX4200 ,想買多隻做MESH. 應該買邊隻最平?
Wifi6 最平就應該係MR7350, 如果再平就搵ac 2手
因為係easy mesh
想問asus RT-AX56U 同 RT-AX58U 既硬件係咪一樣
只係多左兩條線

睇完d post係多左兩條線係信號穩d?
見其實都係差少少價錢
Wi-Fi 5 雙頻 真係冇budget唔求速度可以嘅
講真最盡我都係得150Mbps 點都夠用啦
係喎你5G 明智之選
到咗 報告吓吖巴打我之前都心思思想買
尤其火牛依part
Thx
想問下樓主Netgear RAX50有乜伏?
點解唔響$1000+單機router入面既?
唔係,雖然AX58U外觀多咗兩條天線,但係同AX56U既2.4G同5G都係2X2。
差在AX56U無160MHz
[1200Mbps(5G 80MHz 2X2)+600(2.4G 2X2)=1800Mbps]
而AX58U有160MHz
[2400Mbps(5G 160MHz 2X2)+600(2.4G 2X2)=3000Mbps]

規格上AX58U CPU係三核1.5GHz, AX56U CPU係四核1.5GHz。
512MB RAM 同 256MB ROM 大家都一樣。

屋企有手提電腦用到160MHz就買AX58U,得電話就買番AX56U都得。
Carousell隻router 廠12v牛

火牛我估唔啱電壓應該可以配
而家換router
應該換wifi6定wifi6e好?

預計用5-10年
但現時無6G需求
筆直?
4k以下揀返wifi 6,4k以上最平又唔係tp link既得RAXE300。
不過同價位,速度唔係快wifi 6好多。
2500樓下啦
睇中隻AX86U或者TUF GAMING AX5400
感謝 又學到嘢
想問下有冇巴打用synology行mesh?
雖然mesh個list無介紹synology呢個玩法, 但自己用緊linksys ea9350屋企d電器成日連唔到,而家岩岩搬左想試下其他牌子行mesh

如果用RT6600搭隻MR2200ac行wired mesh會唔會有大問題或者要注意既事?
定其實簡單D用兩隻Asus ZenWifi XD6 (2p) - AX5400或者Linksys Atlas Pro 6會仲好?

RT6600係廳果邊用得多, 再拉條線入房俾電腦desktop
mr2200果邊係俾房果邊用wifi, 速度需求唔係咁大
AX86U香港升咗價要成$2700,當人水魚,唯有上英森買。
除非你無打算用2.5g LAN同用外置ssd先買tuf-ax5400,唔係一律直上AX86U
上得英森 梗係等特價買gt-ax6000
我家居100m
電腦用lan線得60mbps
wifi得2x mbps
買個wifi6 router 可以用盡d個100m嗎?
睇 budget ,有 budget 咪買隻新既 wifi 6 入門但當然你電話要有 wifi 6
而家GT-AX6000好似都做緊特價~HKD2630
叫做抵買既
budget 500蚊 太少嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞