Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
拉左線就買對XD6 都夠做
MX5502 正路cover 會好啲,同埋分機速度會快啲,當然想快就三頻穩陣啲
你用咩機test
見Linksys atlas 6 同ASUs RT-AX58U 好似差唔多
但唔知邊隻覆蓋率勁d run 得快d

有冇用緊嘅手足講下?
單隻計就AX58U cover 大啲,速度就差唔多
多數華為
嚟緊搬新屋 登記咗cable 共享200MB (好似upload得10MB),有冇咩Router推介

成日要wfh開會 zoom嗰啲,有啲驚
Upload 限到得10Mbps 咁慘呢個speed 買隻最入門router 都夠做
其實ax5400會唔會比ax3000較易穿牆?
而家ac2000 router放尾房
走廊廁所有時會收唔到
有咩mesh wifi係全部機都用得5g?
會用線連接每機backhaul
而家用緊普通orbi
一去房係ok但想快
orbi按評測結果 算係快了
只係有時on99 好近都連緊2.4G
係啊 如果PCCW 獨享電話線100MB 又貴一倍,其實係咪分分鐘5G仲好
orbi有d衛星機比你用2.4昨
有得set?
冇得set 佢自動幫你揀
得velop 同 好似aimesh 都有得自己拆ssid
Ok Thank you 買隻AX58U先
Extender 有咩推介
EAX80
EX6120 點睇
iphone speed test 咋
我知好渺茫, 但有冇人仲有一隻orbi RBS40仲work到嘅可以出讓俾我
大家好,有個問題想請教下。
想買RBK352,主機放廳 子機放房,300呎左右,
如果由 子機 駁lan線俾返枱機用,會唔會好唔穩定同慢呢?thx
旋轉或者肥花睇下啦
買隻好啲既一隻過,枱機加張ax210 仲好啦
咁樣用RBK352 分機出lan 仲慢過直接落wifi card
拆開ssid test, set dns server 1.1.1.1
Speedtest 揀下唔同server test
唔該巴打
咁ax58u夠做嗎?
另外ax210我淨係搵到妓嘉嗰張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞