Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
有冇lan 試到上唔上到網?
手機連左之後 派嘅ip 或者 gateway ip正唔正常?
ip正常嘅話 dns 試下轉8.8.8.8
另外可以打去屌屌isp先
買ROUTER建唔建議買水貨??唔係AMAZON自己買 係香港鋪賣個D...
想請教下如果想響英馬買Asus xt12
喺香港用會唔會有咩特別問題?使唔使轉區之類?或者有d Chanel 用唔到咁?
森林水>>>>>>>香港水(=支拿水)
森林水係國際版,fw全無問提,美馬要轉插,英馬仲唔使
香港水(=支拿水自閉鎖區)反而有問題
遲啲講埋呢點?
用緊 e7350,最近收得差想組 mesh
諗緊成套換定係用佢套 easymesh
但怕怕地 linksys e系啲耐用度,之前買左兩個月就長期黃燈
換過一次機,依家間唔時都會黃一陣燈

依家唔上唔落咁,如果 ~$1300 有無好選擇
未過保養就撥個輪再上創紀之城
我部E系都試過咁,上到去換機時啲 staff 直程叫我唔好 update 任何 firmware,吹脹
食屎。唔update 點用mesh
updated: 最尾搞左成晚都係用唔到wifi

後而換番部陳年舊機tplink 一試,又用到wifi

都唔知邊度出現問題。linksys 明明已經狂reset
next post sin la, sorry for not online
決定咗買RAX120
屋企仲有2隻RKB20唔想浪費

想請教下可唔可以搏埋
然後熄Orbi Wi-Fi但留返LAN
講錯左係5e線
咁如果行wired backhaul 有冇邊隻mesh router 推介
Budget 2-3千
熄orbi wifi 咁你留黎做咩 叻雞夜鷹同orbi 基本上係搏唔埋,你咁樣最多轉orbi 做ap,但你走去熄orbi wifi
2-3k wired backhaul MX5502 / MX8400 / XD6
Orbi附近啲嘢想搏Lan線穩定啲
好似又會食少一兩個channel
有線駁住可以考慮,呢隻係間唔中要重開機
做AP就冇問題
想問下有冇人係小u網販買過router?個陣買過netgear 佢跟比我個火牛 用緊電腦會突然停左畫面郁唔到 要重開先得 但重開一陣又係咁 到最後自己另買火牛先用到 咁想問下呢啲係咪大陸機?同埋點解火牛可以搞到電腦停左 w數唔夠
理論上router 國際電壓,只要岩watt 數就得
不過見過有啲地方既貨只係跟110v 牛,唔知關唔關事
你指係分機出lan? orbi 好似無得熄WiFi如果你咁玩wifi channel 實撞
都好耐 唔記得係咪110v 我換左自己買就冇事 換返佢個隻就hang機 想知咩原理router可以令電腦hang機
pc同router牛插同一個拖板?
會唔會係垃圾牛影響左個power quality
哦 咁可能係 我真係插拖版用
有位相川七瀨巴打有買
Mx 5200 set 咗bridge mode 冇得Mac filter 好戇鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞