Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
thx
電腦節買router抵唔抵
之前好似係藍色線既,而家變左綠色線,想問下點解?
唔同顏色好似係接收訊號個情況
姐係接收差左?
我插land線無郁過架喎?
我插lan都係綠色 良好
應該唔使理佢
冇用app 答你唔到
Web gui 你可以係attached devices 果頁入面睇返有幾多個satellite, status 係點
依個post 正
用咗兩年Orbi
完全冇投訴

我有一隻satellite,但入到去冇顯示
App嘅等其他巴打解答你
如果而家有需要換router,應唔應該索性換wifi6E呢?
想請教少少意見
依家屋企用緊ausu ax3000,
因為年尾寬頻到期,諗住upgrade做2x1000mb or 2.5g 上網
諗緊換隻router for年尾upgrade用

因為pc 我都係用peic wifi ax200卡
除左駁Synology nas 係用lan之外
其他devices 都係用wifi連接

如果呢兩隻router邊隻會好少少呢?
asus rog ax6000 水貨
Synology rt6600ax

因為屋企得390呎, 同埋放係全屋中心
所以知道兩隻asus router可以做mech但都應該唔會
只考慮用一隻router

簡s記係因為用開佢nas, 對佢穩定性有信用心
但見rog ax6000 硬件好似勁唔少
好難取捨

如果有其他更好意見都可以提出
筆直around $3000
2x1000M不建議,一係唔升一係2500M
2.5G 建議AX6000 有雙2.5G lan port
請問有冇師兄用 Asus xt12 單隻 ? 好唔好用 ? thx
換左MR9600 幾部機一齊用WIFI 上網仲廢過幾年前既R6350

一齊用得果1-200MBPS...
一齊玩speed test?
熄左qos mumimo 果d 冇謂野未
係 幾部一齊speed test

搵唔到位有qos 應該無開 mumimo都唔見有
一齊speed test 有1-200Mbps 好正常喎
orbi系列啲主機係咪冇得轉做node?
咩型號,想參考吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞