Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
TotoLink算唔算中共牌子?
如果屋企幾個位都有拉cat5線係咪可以有線mesh?
淨係main router 駁modem 就得?
好似冇咩新型號router 咁
其實長走廊係咪好影響接收?
可以,係,新有Linksys Atlas
鋼筋水泥係最大問題
$2500-$3000 budget
單機Router撐12-15 devices
Asus 咁多隻揀邊隻好?

同港行差唔多價
有拉線可以行wired backhaul, 但你最好check 清楚cat5 定5e/6, 如果cat5 4芯得100Mbps 行wireless backhaul 好過

有線backhaul 只需要主機駁modem, 其他有線駁晒係router
無記錯好似都係大陸公司黎
有冇巴打玩過r86s
我個RT2600AC咁就update去SRM1.3先
Isp有冇modem? 著咩燈?
Router派唔派到192既ip比你?
有冇試過唔經router 直插試上唔上到網?
1)有modem 呀。
著正常黃燈
2)派到呀
都入到去192.168.1.1 入去set 野
3)試過,上到
咩router model 有冇足夠位置散熱
機身多唔多塵
有冇得更新fw
可能壞壞地
每個幾月就壞一鑊,次次都要reset
今次reset 完都用唔番
十幾年啲師傅都用cat5e,cat5 仲要4芯都應該好多年前搞落
返而裝修冇講清楚,有機會拎咗2芯做電話線
唔使家居電話,或者子母機,就自己合返埋佢啦
經router行插線如果ok 可能淨係死wifi果part
試下熄左AUTO UPDATE,我部EA9350都係咁就正常返
個情況係連到wifi 上唔到網 定直頭冇wifi?
有冇試過重開modem + reset router?
fw 最新係咪都出事?
連到wifi 但上唔到網
有呀重開+reset 過好多次
係最新fw 架la

今晚試多次熄左個auto update 先
唔得課金換router 算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞