Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
Router 冇事
係隻satellite 唔得
撳左reset 掣都係繼續閃紅燈
我上次玩到有900
請問ASUS ZenWiFi AX Mini (XD4)有冇咩鑊氣?
會唔會其實只係行佢自己隻aimesh所以會成日斷線呢?
iphone14 都唔玩6e 咁買6e 有無用途?

啲大廠6e 應該收得皮
reset 完 add返node未
唔想哂錢買高通 wifi 晶片姐
iPhone 唔玩6e就收皮?
咩諗法黎
6ghz 始終有用既,係唔洗急買啫
你覺得一個咁大市佔既裝置市場唔玩6e 佢仲有咩用途

到下年apple 有機會支持6e wifi 7都ready 啦 咁都唔叫收皮叫咩?
想問邊度買tri-band amplifi alien抵? 部機有冇伏?
外國官網 / amazon
冇伏
不過對比起其他牌子
類似價位 asus / orbi 可能有2.5 / 5Gbps WAN
alien 冇記錯就得 1Gbps 但係wifi 方面冇得輸
咁又唔係咁講 開6Ghz 為左分開流量
我嘅諗法係 例如 vr / pc之類嘅產品先有需要支援6Ghz
手機果d其實 支援到2.4 同 5Ghz 就夠
雖然我認為6e 似係過渡性
但係唔排除未來wifi 7 router搭 6e device 係比較cost effective
Wifi 7 正式 promo 5ghz/6ghz 雙連夾埋 160mhz/320mhz 就係完全體
拉開嚟講下題外話
對比起工業設計 signal 傳遞追求輕盈 唔易受干擾
推高完個速度 個file size又再增加 少左人諗點樣optimize 個file 搞到少少干擾就夠打斷個content
何況速度真係好難用得盡
唔該巴打, 1Gbps夠我用
Reset 唔到
撳完reset 掣一開satellite 都係閃紅燈
正常sync 緊應該係白燈
另外遲啲搬新屋想買多set mesh
暫時睇中linksys atlas 6同netgear rbk352
應該揀邊個好?
請教下 setup左RBK852/RBR850 一年 個wifi仲衰過以前用AC68U

依家係咁擺 綠色主力牆 紅圈852 藍圈sattlelite
橙圈係modem/光纖入線位
有拉線入房 電腦lan線入852 wifi主要係mobile device用
用緊網上行1000m
wifi signal去到幾間房已經變弱 盡頭直頭收唔到
連room 3都會斷線
其實我係咪唔應該用mesh
Lan駁 satellite 再出俾電腦
Atlas 6支援160mhz同冇分主副機
跟足指示禁reset 冇反應?
有保養上保養吧
搭單問, 我純ap 買 住一隻atlas 6 都ok ?
唔夠先買多隻wireless mesh

同velop 有咩分別
一樣
請問有邊款mesh比較抵用,因為租完屋想慳d,唔打機,全屋穩定上網工作就ok
Budget? 新/二手?Wi-Fi 5/Wi-Fi 6? Brand preference?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞