Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
tplink但唔知乜型號
試過Netgear 110v牛,直插冇問題 老實講依家啲火牛大多數都係國際電壓
不過我度咗係出12v先插 你自己衡量風險
冇標國際電壓唔建議用
好彩就燒牛 燒設備
唔好彩就著火
想請問下屋企得100mb上網,應該唔會轉1000,600$內到有無推薦?
是但買大牌子啲入門型號都夠
2手ac router 頂盡有咁高階買咁高
或者1手ac router 中階
asus netgear linksys 之類慢慢揀
四層梗係三部
Linksys mr6350 ac1300 ok?
可以
AX3000*2 姐係買兩部 AX58U?
其他好似Linksys
無咩好感

搭單問下 TUF-AX3000 同AX58U 大唔大分別?
買佢不如 Linksys velop ac1300 靚仔啲 要多啲port加隻Switch
一樣的
都唔明點解佢覺得要modem support (行LACP) 先support 到dual WAN 係廢。
你行到LACP你隻router 可以拎一個WAN IP

你唔係行LACP, 肯定每個router port會拎一個WAN IP, 即係用兩個WAN IP. 咁既話你鍾意一條HKT, 一條中國移動都一定 “Work", 但你一行session base既野,例如網上銀行就會斷到傻,因為網上銀行唔俾你 multiple IP一齊登入

ASUS 果d一定要行LACP就係唔想俾人投訴到暈。
唔係行LACP既話,最多就係fast.com或者 BT果陣自high一下

學ching話齋,有budget就上2.5G, 2x1000M根本就係4不像,只係1G 同 2.5G中間既過渡產品, 電訊商用黎 cap水
諗唔到家用有咩用得著
DL都要睇埋人地速度
Bt過百mb已經係好稀有既事
Nas HDD read唔read到過1Gb?
Write更加唔洗講
其實我見mr7350都係貴小小,直接買佢係咪好d,反正佢行ax
邊到買 1499 想買,
Linksys ax4200定係atlas pro 6好??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞