Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
兩隻緊係二千幾,一隻千鬆d 蚊。睇你屋企間隔..
當普通居屋間隔,兩房兩廳
啲牆厚唔厚?同埋兩房係長走廊入定眼鏡房?
可以買住一隻MX4200 先 唔夠先再加

你當係咁
Modem 位出係邊?呢個間隔應該可試一隻先

紅圈位
隻GT-AX6000 剩係做ap 好似有d 哂料
asus d firmware 有冇wireguard 同 adguard 可以裝?
可以一隻先
Flash咗 merlin 好似有得裝 plug in
UK鄉下得66MB窄頻主要都係錢作怪,TP拎就一主機一衛星減起價嚟應該150鎊有找,牙石單機都已經要,NETGEAR就咁睇其實都唔貴但要再買多套ORBI又係起碼300鎊因為我只搵到哩三套方案,當中又以TP拎最理想,睇下各大高手有無其他抵屌又唔支製既牌子/產品
最近部MR7350開始間唔中斷線同埋比較慢,用ip11 企router隔嚟speedtest都係得~100 Mbps upload/ download,請問有冇咩setting要留意下改下?firmware已經最新,2.4同5 Ghz都分別鎖死咗channel。

另外有諗過買多部行wireless mesh,平時5至8部device 有冇需要買三頻呢?我追求穩定多過速度咁當然用盡本身1000Mbps plan就最好。我見多人推mx4200而豐澤又有減價諗緊好唔好去馬。
計埋個濕鳩the club嗰三千蚊積分圍起上嚟圍起上嚟大約九十幾蚊一個月,上網搵HKBN好似做到$48,所以個價都ok。

另外再問返PCCW,2x1000m可以開佢個VLAN設定,modem可以出兩個實體IP,插兩條lan畀router,再分畀兩部裝置各行1000m,所以都想搵返隻雙wan router
我以為本身就係出兩條lan咁用, 咁原本係點樣出?
webui 右下角禁ca setting
改個好d嘅channel先
另外傳輸區轉美國
熄priority QoS WPS 自動更新之類唔用嘅功能
都係慢同斷 就睇下仲有冇保養
咁慢都行mesh
isp冇modem 接dsl?
要自己直接收咁慘
淨係wifi 得100Mbps 定lan 都係得100Mbps?
原本應該都可以出兩條lan各行1000m但係得一個ip,所以先話唔可以插落同一個裝置掛,開咗Vlan就應該可以每條lan一個ip
佢跟嚟都係TP拎仲因為佢得66Mb窄頻所以只包100Mb有線同300Mb無線b/g/n既2.4Ghz數據機,咁對外個理論速度當然無問題,但係我IOT家電都有成15-20個,家陣1樓裝機地下同2樓都收得差SPEEDTEST有時仲會得返個位數,想行Mesh因為香港帶過嚟嗰兩隻牙石一隻行AC三頻有MIMO但就連AI-MESH都無,另一隻AC雙頻有AI-MESH就無咗MIMO,試過拎隻雙頻上二樓用同一組SSID,效果都係差到無朋友,可能有雙位數不過上落樓又會斷,咁既然係要執咁不如重新買,MESH同MIMO需求唔係講對外網有幾快幾慢先用,主要都係用戶體驗
咁即係isp 有俾modem 接dsl啦?
咁買一對mesh/aimesh 就得啦
唔洗自己接dsl 咁易搞好多
off 左isp 個wifi 用自己套mesh
反正咁慢 ac mesh都夠用 慳d錢
請咁多位巴打指教下
嚟緊會轉網上行2500 mb
個router又用得耐
順理成章換過新嘅
想問吓咁多位有咩建議
我就唔太需要穿牆
因為基本上都係得我一個用
我主要用途都係for電腦
而咁啱擺router個位就係喺電腦隔離
亦都唔係連好多device
大約兩至三個左右
所以想問吓咁多位有咩建議
唔該晒
rog gt ax6000 再平得一個2.5g 電腦會用唔到2.5
好唔該你
可以忍受 wifi 廢啲 , qnap 301w 都可以望下
我本身個setting同你講嘅一樣係咪冇得救了?保養好似過咗了如果冇記錯的話。

咁想問下行wireless mesh mx4200點睇
reset 再觀察下
mx4200 呢到係推介的
不過都有唔少人回報話有斷線問題
有信仰入手就冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞