Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
唔係踩場,但如果仲用緊DSL有呢方面需求同時想內網組MESH,華碩得DSL-AX82U行佢自己套AI-MESH,NETGEAR就得D7000然後再買ORBI,暫時我搵到係TP拎先有出DECO X20-DSL,然後直接買衛星就行得MESH,三部都係雙頻,剩係一部機支那產品已經平華碩一半,仲要衛星,所以有無其他選擇?
我都買左
但買番來香港用使唔使轉區?
會唔會忽然慢左好多咁
DSL應該得100Mbps max? 雙頻都夠用, 睇budget囉
唔會
A4: Set死80MHz + 頻道3位數自選就ok。現時勿揀160MHz

想問下160MHz有咩問題?
唔該哂先
心大心細
ET12定XT8 Mesh 2隻
1. 5GHz 底下80MHz 同160MHz 速度上無太大分別
2. 開160MHz wifi 範圍仲細左
3. 大多數可用160MHz 既wifi channel 都係DFS channel, 好易受雷達干擾,只有36-48唔係DFS但好易同附近撞channel
4. 裝置只有pcie wifi card (intel ax200/201) 先支援

所以不如set 死行80MHz 仲好

第一次見到有9字頭
會展見平join 咗pccw個2x1000,想問下wifi router最平做到 Wan Aggregation係咪都係華碩 TUF AX54O0,二千蚊樓下budget好似都係得NETGEAR RAX70
揀唔同server都唔同speed
問返isp 做唔做到2合1再諗買
睇嚟唔得,冇嘢喇
呢 d 2x1000 plan 真係多鳩餘....
想問下,如果屋企500 呎,啱啱裝修完搞埋光纖入屋有咩 router 好推介?

我自己搵咗以下呢款
https://m.price.com.hk/product.php?p=494632

但有人介紹過呢款畀我,成二千幾!

https://www.linksys.com/hk/velop-ax4200-三頻-mesh-wifi-6-系統-mx8400/MX8400-AH.html
叫你比多幾十蚊升級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞