Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
1000M上網 之前ac56u換左ax86u
手機同位置速度一樣係咪正常?4xx Mbps
160mhz會快少少 不過第一頁話唔推薦所以冇用
手機係咪support wifi6?唔support wifi6速度一樣就正常,support wifi6 訊號滿格80MHz情況下速度應該有大約600Mbps左右。
岩岩搬入新屋想買個mesh wifi
想問下netgear RBK352同MK62有咩分別?
官網一樣價錢
街價唔係
MK62 不建議
真係唔support
咁mesh wifi 係咪一定好過單一router?
本身都有考慮RAX30
因為岩岩先搬入唔知單一夠唔夠做
睇情況, 通常香港地多牆覆蓋唔晒
唔知道就買啲支援mesh嘅,唔係到時要成set換會後悔
咁我直接買RBK352啦 唔該巴打
如果覆蓋範圍要around1500尺
中間多石屎鋼筋牆
around 2k 可以用咩router
隻linksys veloop最近一開機就著紅燈
早排已經試過reset, 過幾日又唔用得
想問下係咪已經壞左?
ac mesh 可以買到3隻左右
ax 都有可能得
開咩機? 個router會熄?
有冇邊個model可以推介下 唔該唔該
牙石個隻紅蜘蛛 gt ax6000 係咪食水好深?

35xx 36xx
velop ac2200 / mx2001
orbi rbk352 果d 唔太熟netgear 3隻裝 睇下其他巴打推介邊款
唔介意水貨可以睇下eero 果d
牙石港行一定係食水深
見淘 19xx 21xx
amazon 都係咁上下價 應該
中國水貨 自己評估風險
個fw 好似係特別d
所以安全起見都係買英水好過,插頭電壓都一樣,只係保養要RMA,其他一樣。
唔插lan線,著藍燈,但電話都掃唔到個wifi
插lan就著紅燈,一樣掃唔到個wifi
reset完都揾唔到個wifi
一時冇睇, 買咗個AX58U, 原来係V2版,冇得改asuswrt-merlin 唯有用原裝firmware,買AX58U要改 merlin記得唔好買V2版

原裝同merlin功能差太多,最慘係連busyboy ssh都係閹割版,冇scp嘅,連ftp命令都冇 冇得寫script自動化, 牙石連個busybox 都簡化晒冇功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞