Router路由器 集中討論區(55) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
支那 tp-link 全部大伏
2x1000 wan -> 2.5G lan 電腦test?
TUF-AX5400
有筆直上AX86U 或者美/英森特價GT-AX6000
咁複雜 少癲
啱啱轉左1000Mb光籤寬頻,想換隻wifi6。
屋企細,想問下淨係用一隻router既話係咪無腦入AX86U就得?

筆直2500

係,不過86U近排有d加價,有機會$2600先買到
買咗隻X12
喺死角位仲差過一隻RBK20
一陣出去買
想快就係咁
就算 1000mb 上網
平時speedtest都係跑到900mb/s
用左依個方法
就可以跑足1000mb/s 以上
新手想問下本身屋企用緊ASUS rt-ax55
屋企裝修完想轉mesh Wi-Fi
等別係我自己間房想接收好d (主機會放廳)
本身想買 ASUS zenwifi ax mini
但發現原來本身隻ax55係support ai mesh
咁其實係唔係買多隻support ai mesh既router就做到zen wifi 既效果?又可以平d
唔肯定驚晒左錢
大家只係關心你啲資訊安全姐

冇喇,平係大曬嘅
2600之前好似買到ax88u
ax88u 笫一批ax ,冇2.5g wan/lan
有八個Gigabit LAN,不過第一水AX,firmware有Bug,又無2.5GbE,$2600真係狗也不屌
其實1000M寬頻用唔用得盡AX router?
買多隻支援 aimesh 就得
不過zenwifi ax mini 好似係256MB flash
對比起ax55 得128
用落應該分別唔大掛
調返轉
Ax router 出唔盡1000 mbps
2x2 wifi 80mhz~700-800mbps
要 2x2 160mhz 先接近到900 ,但距離要近同要 android 旗艦/ intel ax wifi card 先得
呢個問題多數係掉返轉
一般嚟講 2天線設備例如手機
行ax 大約測速可以上到700-800 係普遍極限
假設你現有ac router 測到有300
ax就大約上到多3分1到 即係大約400
HKBN 2G玩唔玩到 ?唔係1Gx2
thanks
咁好似唔抵換 多少少速應該又唔係差好遠
最大鑊 除左手機屋企其他電器都仲唔著ax
yes, hkbn 仲易,個支ponstick都唔洗買。。。咩config都唔洗

直接係你modem router抽支sfp stick出黎經經media convert 就得轉返rj45 就得,再入2.5G router wan port就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞